Zo redt technologie beschermde diersoorten
In 2015 ontwikkelden de twee bedrijven, in een natuurreservaat in Zuid-Afrika, hun 'Connected Conservation'. Voorheen werden de dieren al uitgerust met trackers, maar de bewakers konden enkel reageren als een dier al aangevallen werd. Het huidige systeem is zo afgesteld dat de rangers meteen in actie kunnen komen wanneer mensen het reservaat binnendringen. Wanneer de omheining aangeraakt wordt, slaan de sensoren meteen alarm.
Groot succes
In het reservaat in Zuid-Afrika is het aantal stropers opvallend gedaald met 96%. "Veel bedrijven zetten zich in om de neushoorns te beschermen, bijvoorbeeld door de dieren te bevrijden van hun hoorn waar de stropers jacht op maken of sensors onder hun huid te plaatsen. Het probleem met deze methoden is echter dat het dier al gedood en gestript is wanneer de rangers bij het dier aankomen", legt Dimension Data-bestuurder Bruce Watson uit. "Met de technologie van het Connected Conservation-model worden de dieren niet aangeraakt en mogen ze vrij rondlopen, terwijl ze beschermd worden door een combinatie van geavanceerde technologie, mensen en gadgets."
Wereldwijd
Door het succes willen Dimension Data en Cisco het netwerk snel in andere parken in Afrika laten installeren. Het is uiteindelijk de bedoeling om op deze manier overal ter wereld bedreigde diersoorten te kunnen beschermen tegen stropers.