Zo snel geraak je je conditie kwijt als je stopt met sporten

Sporten is gezond en dus trekken we allemaal regelmatig weleens een sportpakje aan. Of dat nu is om te gaan joggen of om oefeningen te doen in de fitness. Maar, hoe goed onze voornemens ook mogen zijn, volhouden is niet altijd makkelijk. Misschien word je verkouden, misschien ga je op vakantie, misschien is er een andere reden waarom je op een gegeven moment stopt met je trainingsschema.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Als je één sportsessie mist, is dat natuurlijk geen ramp. Dat kan iedereen overkomen. Maar één wordt twee en twee worden er tien en voor je het weet heb je wekenlang niet meer gesport. Opnieuw beginnen trainen wordt een hele stap, die je maar niet gezet krijgt.

Marathonloper vs. amateursporter

Maar hoe snel raak je eigenlijk je conditie kwijt wanneer je je loopschoenen in de kast laat staan? Wel, snel. Erg snel. Je conditie kwijtraken gebeurt – hoe kan het ook anders – veel sneller en makkelijker dan je conditie opbouwen. Hoe snel het proces juist plaatsvindt, is afhankelijk van hoe fit je in de eerste plaats was. Een professionele marathonloper zal bijvoorbeeld wel snel minder fit zijn, maar behoudt zelfs jaren later nog een grotere longcapaciteit dan voor de start van zijn carrière. Voor een ‘normaal’ persoon is dat echter een heel ander verhaal. Na acht weken zal je longcapaciteit namelijk weer op het niveau komen van voor je begon met sporten.

Spieren

En hoe zit het dan met je spieren? Twaalf weken zonder sport zorgt ervoor dat je het grootste deel van je kracht verliest, al blijf je altijd iets sterker dan voor je begon met trainen. Je spiervezels veranderen trouwens amper, ondanks het feit dat je een groot deel van je kracht verliest.

Al 48 uur nadat je gestopt bent met sporten begint je lichaam te veranderen. Het duurt echter wat langer vooraleer je die verandering ook effectief waarneemt, maar toch, je neemt die loopschoenen dus maar beter mee wanneer je op vakantie gaat.