Zo vaak moet je plassen

Plassen, pipi doen, urineren, pissen... Er is een oneindige voorraad aan synoniemen voorhanden. Maar hoe vaak zou je nu eigenlijk moeten plassen per dag? En moet je je zorgen maken als je afwijkt van de norm?
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Plassen doe je zo

Een normaal persoon plast per dag ongeveer zes à zeven keer. Dat is wel persoonlijk, dus maak je nu geen zorgen als jij acht keer het toilet bezoekt. Er zijn bovendien heel wat factoren die je plasfrequentie kunnen beïnvloeden. Logisch natuurlijk, maar hoe meer je drinkt, hoe meer je plast. Zeker als je veel cafeïne en suikerhoudende drankjes binnenkrijgt is dat het geval. Sommigen hebben een grote blaas, sommigen een kleinere: daar kan je niets aan doen en dat is ook geen probleem. Wel is het zo dat roken je blaas kan irriteren, waardoor je wellicht sneller dan iemand anders naar de wc moet. Zout is ook een belangrijke. Eet je veel zout? Dan drink je meer en plas je meer. Sport je veel? Dan zweet je meer en plas je minder. Tot zover niets bijzonder.

Verandering is slecht

Wanneer je zelf merkt dat je opvallend meer of juist minder plast, is het tijd om een onderzoek te starten. Houd bij wat je drinkt, wat je eet en hoe vaak je plast. En hoeveel pipi er dan uitkomt. Als je dikwijls op toilet zit zonder dat er vervolgens veel uitkomt, is dat niet zo'n goed teken. Het kan erop wijzen dat je een overactieve blaas hebt. Gelukkig is dat makkelijk te verhelpen. Breng een bezoekje aan de dokter - met wat oefeningen, ander eten of medicatie ben je er zo van af.

Rare verschijnselen

Een bezoek aan de dokter is ook een goed idee als er echt rare dingen gebeuren. Zit er bloed in je pipi? Naar de dokter ermee. Heb je een brandend gevoel tijdens het plassen? Bij vrouwen is dat vaak door een blaasontsteking. Lekken is geen al te goed teken, net zo min als 's nachts drie keer moeten opstaan om naar toilet te gaan. Als je je echt zorgen maakt, is het dus beter om een afspraak te maken bij de dokter. Kan nooit kwaad en dan ben je meteen zeker van je stuk.

Inhouden?

Slecht idee. Als je er een gewoonte van maakt om je pipi in te houden, kan dat op termijn je blaas uitrekken. Dat betekent concreet dat die nooit meer helemaal leeg zal zijn. Bovendien loop je meer risico op ontstekingen, omdat bacteriën in je blaas langer de tijd hebben om in te werken. Neem maar gewoon de tijd om een keertje extra naar de wc te lopen.