Zo verzorg je onverwachte bezoekers in je tuin
Recent verschenen er berichten dat er steeds minder egels te vinden zijn in rurale gebieden. Ook bijen hebben het steeds zwaarder vanwege pesticiden. Het is daarom belangrijk dat je hen beschermt en verzorgt als ze jouw domein betreden.
Egels
Als je een egel in je tuin aantreft, kan je een knus huisje bouwen. Dat doe je door een deel van je tuin een beetje te laten verwilderen'. Stapel wat bladeren en takken waarin de egel zich kan nestelen. Dit huisje zal ook andere diertjes aantrekken, zoals slakken en kevers. Daar kan de egel dan vervolgens naar hartelust van smullen.
De stekelige beestjes kunnen prima voor zichzelf zorgen, maar je mag gerust ook wat honden- of katteneten voor ze neerleggen. Geplette hondenkoekjes kunnen ook als prima snack dienen. Natuurlijk moet al dat lekkers nog weggespoeld worden. Zet daarom enkele kommetjes met water voor je nieuwe vriendjes neer. Weet wel dat melk en brood een absolute no go zijn voor egels.
Kikkers
Het is doodnormaal dat er al eens een kikker door je tuin huppelt. Amfibieën spenderen het grootste deel van hun leven op land en worden vaak aangetroffen in tuinen, zegt de Britse organisatie Froglife. Als je huisdieren hebt, moet je wel zien dat je trouwe viervoeter niet allergisch is voor kikkers.
Kikkers kunnen, net zoals de egel, op eigen benen staan. Maar als je een vijver hebt die tijdens de winter helemaal bevriest, is het toch handig dat je even checkt waar de kikkers zich in de tuin bevinden.
(Lees verder onder de gif.)
Bijen
Heel wat mensen zijn bang dat ze gestoken zullen worden door bijen als ze door hun tuinen zoeven. Maar bijen zijn essentieel voor je groene plekje. Ze bevorderen namelijk de groei van je planten doordat ze het bestuivingsproces versnellen. Bijen verzamelen alle nectar en stuifmeel van de bloemen in jouw tuin en eten het vervolgens op. Ze vliegen dan ook van bloem tot bloem.
Wanneer je pesticiden gebruikt, lopen de bijen gevaar. Denk daarom eens aan een biologisch alternatief, zoals aaltjes. Dit zijn microscopische kleine wormpjes die je niet met het blote oog kan waarnemen. Ze zijn onschadelijk voor bijen en vogels, maar bestrijden wel de larven van de taxuskever.