Zo word je 125 jaar oud

Ouder worden en uiteindelijk het loodje leggen is onvermijdelijk, maar verschillende experts zijn het eens dat we dat proces kunnen uitstellen. Zo stelt de arts Kris Verburgh dat we onze levensduur drastisch kunnen verlengen met de juiste voeding. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Tegenwoordig lijkt het wel alsof boeken over gezondheid - en een langer leven om concreet te zijn - bij de vleet gepubliceerd worden. Volgens Rudi Westendorp, professor ouderengeneeskunde en auteur van ‘Oud worden in de praktijk: laat de omgeving het werk doen', is de tijd dat gepensioneerden direct achter de geraniums en sanseveria's belandden voorbij. Meer nog, hij stelt dat de eerste mens die 135 jaar oud wordt nu al geboren is. Het geheim voor een langer en gezond leven zou eenvoudig zijn: door kleine aanpassingen door te voeren in het dagelijkse leven, zouden we langer van een gezond leven kunnen genieten.

"Verlengen levensduur is niet ingewikkeld"

Daar is Kris Verburgh het alvast volmondig mee eens. De jonge arts is vooral bekend van zijn populaire, maar omstreden model ‘De Voedselzandloper'. Vooral zijn voorstel om melk, koolhydraten en andere voedingselementen uit het dieet te weren deed heel wat stof opwaaien. Voor zijn nieuwste boek (zie cover rechts) bekeek hij hoe we het verouderingsproces kunnen vertragen.

"Voor het eerst in de 200.000-jarige geschiedenis van de mensen weten we nu hoe het verouderingsproces werkt, dankzij de ontdekking van dna en de opkomst van moleculaire biologie," zo zei Verburgh aan de Nederlandse krant De Telegraaf. "Bovendien zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het verlengen van onze levensduur niet zo ingewikkeld is als we altijd dachten. De natuur heeft er helemaal geen belang bij dat we doodgaan. Hoe langer we leven, voor hoe meer nakomelingen we zorgen. Een lange levensduur is dus juist ideaal."

Minder rood vlees en koolhydraten

Als ouder worden dan toch zo simpel geworden is, hoe doen we dat dan? Opnieuw is volgens Verburgh gezonder eten de heilige graal voor een langer leven. Met de juiste voeding zouden we heel wat verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en Parkinson aan banden gelegd worden. "Het is een kwestie van minder rood vlees, minder koolhydraten en meer gezonde vetten te eten", aldus Verburgh.

Om uit te leggen welke vitaminen en mineralen onmisbaar zijn, ontwikkelde hij een vierstappenplan om correcte voedingsgewoonten aan te leren. Niet te veel snelle suikers en koolhydraten, wel veel voedingsstoffen die de juiste energie aanleveren lijkt de belangrijkste spelregel. Wat je vooral niet mag doen, is op dieet gaan. "De ene calorie is niet de andere calorie. Het is veel belangrijker wat je aan voeding binnenkrijgt dan de hoeveelheid."