Zorgen voor een beter leven

door
marketing
Leestijd 2 min.

Mensen met een handicap kunnen zelfstandig blijven wonen en leven dankzij een individueel persoonsvolgend budget of PVB, vroeger gekend als PAB. Daarvoor doen ze een beroep op een persoonlijke assistent en t-interim vervult daarin al meer dan tien jaar een pioniersrol

“We zijn hiermee gestart in 2004 toen er een persoon met handicap die net een budget had gekregen, kwam aankloppen bij een van onze kantoren met een vraag naar een persoonlijk assistent,” vertelt Ellen Cornelis, coördinator zorg bij t-interim. “Dat was toen volledig nieuw, ook voor ons maar dat sloot mooi aan bij onze sociaal-ethische visie. Daarom hebben we beslist om dat uit te zoeken en verder te ontwikkelen. Zo komt het dat we bij de eerste waren die daarmee zijn gestart. In het nieuwe verhaal van persoonsvolgende financiering via een PVB willen we onze maatschappelijke rol hierin verder opnemen en onze dienstverlening nog beter afstemmen op de noden van zowel personen met een handicap als voor de assistenten.”

Thuis

t-interim selecteert en screent persoonlijke assistenten om de personen met een handicap te helpen. Dat kunnen kinderen of volwassenen zijn. “We gaan eerst bij de budgethouder zelf - dat is de persoon met een handicap - thuis langs om zo een beter zicht te krijgen op de volledige situatie. Welke noden zijn er, waar kunnen we helpen, welke taken moet de persoonlijke assistent precies gaan uitvoeren. Dat kan gaan van ondersteuning in de vrije tijd tot echte hulp bij de verzorging.”

Het kantoor maakt dan een functiebeschrijving en gaat op zoek naar de juiste persoon: “In principe moet de assistent geen diploma hebben, bij bepaalde taken zijn een diploma of de nodige competenties natuurlijk wel vereist. Maar algemene taken, zoals iemand gezelschap houden, de krant voorlezen of mee naar de bioscoop gaan, dat kan iedereen doen op voorwaarde dat ze de juiste ingesteldheid hebben want het gaat om een erg persoonlijke werkrelatie.”

Vorig jaar had t-interim maar liefst 1.100 assistenten ingeschakeld voor 500 budgethouders: “We krijgen heel positieve reacties van de budgethouders, die zijn heel dankbaar want het verrijkt hun leven. Ze kunnen terug zelfstandig leven dankzij de assistenten en hun leven in eigen handen nemen.”

«Geen wonder dat ik liever vooruitkijk»

Roland Janssens, heeft de ziekte van Parkinson

“Het belangrijkste is dat het klikt met je assistent. Gelukkig vond ik meteen iemand met wie ik uitstekend overeenkom. Het persoonlijk assistentiebudget heeft mijn dagelijkse levenskwaliteit enorm verbeterd en ik maak opnieuw toekomstplannen. Zo ga ik binnenkort voor het eerst sinds lang enkele vrienden in Azië bezoeken. Geen wonder dat ik vandaag liever vooruit- dan achteruitkijk.”

 

«Je krijgt veel meer voldoening»

Ellen Roziers, Assistente van Lieve

Lieve heeft een hersenverlamming. Ellen Roziers is haar persoonlijke assistente en is elke dag bij haar: “Ik ben zorgkundige van opleiding en werkte ook een tijdje in een verzorgingstehuis. Tot ik zin kreeg in iets nieuws. Een vriendin vertelde over persoonlijke assistentie en dat sprak me meteen aan. Werken in een één-op-éénrelatie met je patiënt geeft mij veel meer voldoening.”

 

 

 

«Het opent de deuren naar de wereld»

Cor Van Damme, directeur dienstverlening Onafhankelijk Leven vzw en zelf ook budgethouder

Cor is directeur dienstverlening bij Onafhankelijk Leven vzw, een vzw die meer dan 1.200 leden-budgethouders vertegenwoordigt. “Ik merk elke dag hoe belangrijk de assistentie is. Het is het verschil tussen gewoon overleven of écht kunnen leven. Dankzij de assistentie kunnen ze actief zijn, een gezin hebben, gaan werken, op reis gaan. Het opent de deuren naar de wereld en dat is fundamenteel.”

 

3 talenten van een t-interim-zorgassistent

1. Sociaal voelend

Het gaat om een één-op-éénrelatie, daarom is het zeer belangrijk dat de assistent en de persoon met een handicap op elkaar ingespeeld zijn en elkaar aanvoelen.

2. Discreet

Een persoonlijk assistent komt vaak terecht in een gezinssituatie. Het is belangrijk dat hij rekening houdt met het gezin en naar de buitenwereld toe discreet is over persoonlijke zaken binnen dat gezin.

3. Flexibel

Een persoonlijk assistent kan vaste uren hebben, maar dit kan afhangen van de nood en behoefte van een persoon met een handicap. Daarnaast is flexibiliteit vereist in de jobinhoud.

 

Dit artikel wordt u aangeboden door Metro-partner t-interim. www.onafhankelijkleven.be