Zou jij een jonge Adolf Hitler vermoorden om Wereldoorlog II te voorkomen?
Is het ok om iemand te vermoorden om verdere sterfgevallen te voorkomen? Wetenschappers hebben nu gevonden dat het antwoord op die vraag afhangt van je geslacht. Vrouwen zijn namelijk minder geneigd om een moord te plegen omdat ze een sterkere afkeer hebben van schadelijke acties dan mannen.
Onderzoekers uit Duitsland, VS en Canada analyseerden de antwoorden op morele vragen van 6100 deelnemers. Een van de vragen was of ze een jonge Adolf Hitler zouden doden om de Tweede Wereldoorlog te voorkomen.
Mannen en vrouwen probeerden te berekenen hoeveel levens af zouden hangen van hun beslissing en hoeveel levens er gered zouden worden. Vrouwen vonden het doorgaans toch moeilijker om na de afweging de moord te plegen en lieten Hitler vaker leven.
Een ander scenario waar de deelnemers een beslissing moesten nemen, ging over een groep mensen die zich verborgen hielden voor soldaten. Op een dag komt de groep een huilende baby tegen. De vraag was of je de baby in de groep zou opnemen waardoor het risico om gepakt te worden verhoogt, of je de baby zou doden.
Er waren ook hypothetische situaties waarbij geen moord was gemoeid. Zo werden de deelnemers ook gevraagd of ze zouden overwegen van hun enige dochter een prostituee te maken zodat ze met het geld eten konden kopen voor de rest van het gezin dat anders van honger dreigde om te komen.
Volgens de studie wordt het verschil in vrouwelijke en mannelijke reacties veroorzaakt door de emotionele afkeer van het doden bij vrouwen . "Vrouwen hebben sneller dat negatieve onderbuikgevoel waardoor ze niemand schade willen berokkenen. Mannen daarentegen hebben minder kans op die sterke emotionele reactie," zei Rebecca Friesdorf, co-auteur van de studie.
Degenen die ervoor kozen om op korte termijn iets slecht te doen zodat ze er op langere termijn beter van zouden worden, worden utilitaristen genoemd. Mensen die niet in staat waren om de morele beslissing te maken met zicht op een gunstigere toekomst worden deontologen genoemd.
Vrouwen bleken significant vaker deontologen te zijn en twijfelden langer over hun beslissingen. Mannen waren vaker precies het omgekeerde en maakten hun keuze sneller.
Hoewel het erop lijkt dat deontologen moreel gezien de juiste beslissing maken door niemand te doden, spreken filosofen Jeremy Bentham en John Stuart Mill die stelling tegen. De moreel juiste keuze is volgens hen om de persoon te doden als dat betekent dat je daarmee meteen twee of meer levens kan redden.