3 oldskool manieren om groenten en fruit te bewaren
1. Groenten steriliseren
Groenten op de ouderwetse manier inmaken is helemaal terug van weggeweest. Hiervoor heb je een traditionele weckpot en weckelastiek nodig. Enkel zo zijn de groenten perfect afgeschermd. De inmaaktechniek kan met elke groente, zolang ze kraakvers is. Zorg ervoor dat zowel je bokalen als je groenten perfect schoon zijn.
Kook de groenten even voor. Vul daarna je weckbokaal met de groente tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Giet ook het kookvocht van de groenten in de pot totdat die helemaal onder staan. Maak nu de elastieken ring een beetje nat, leg hem op de bokaal en sluit die goed af met behulp van de ijzeren klem.
Nu de groenten lekker ingeduffeld zijn, kan het eigenlijke steriliseren beginnen. Leg de groenten met pot en al in een ketel met water. Opgelet, de temperatuur van het water mag niet hoger zijn dan de temperatuur van de groenten in de bokaal. Laat het water dan gedurende één uur koken.
Nu je groenten gesteriliseerd zijn, bewaar je ze in een koele en donkere omgeving. Die creëer je door de bokalen af te dekken met een handdoek. Je groenten uit de tuin kan je zo jarenlang bewaren, omdat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.
2. Fruit pasteuriseren
Fruit moet je pasteuriseren in plaats van steriliseren. Dat wil zeggen dat je het fruit ook inmaakt, maar eerst afdekt met een laag suikersiroop. Je verhit de bokalen met het fruit niet langer dan een half uur en de temperatuur van het water in de ketel mag niet boven 80° gaan.
3. Groenten inkuilen
Wortelgewassen, zoals aardappelen, koolraap, pastinaak en bieten, smaken heerlijk in de winter. Je moet ze echter oogsten in oktober en een berg knollen neemt veel plaats in beslag. Wist je dat je wortelgewassen ook onder de grond kan bewaren? Zoek een droge plek in de schaduw en graaf een kuil. Breng een laag stro of zand aan en leg daar de wortels op. Wissel steeds af tot alle wortelgewassen ingekuild zijn. Eindig met een dikke laag stro. Sluit de kuil af met houten planken en bestrooi die met een laag aarde. Ingekuilde groenten gaan een hele winter mee!
Graaf je liever geen putten in je tuin en duurt dat inmaken jou toch te lang? Bosch heeft zeer ruime koelkasten in haar gamma waar al je zelfgekweekte groenten inpassen. Dankzij het VitaFresh-systeem kan je de vochtigheid in de groeten- en fruitlade aanpassen. Zo blijven ze tot drie keer langer vers.