Beschermd de zon in!

De zon is weer in het land en de namiddagjes op een terras of naast het zwembad laten niet lang meer op zich wachten. Wie zon zegt, zegt uiteraard zonbescherming. Met deze tips voorkom je zonnebrand en ben je in no time klaar om heerlijk te genieten van die zalige gloed op je huid!
door
Janne
Leestijd 2 min.

Welk zonnetype ben jij?

Ben je gezegend met een mooie blonde haardos en lichte ogen? Of heb je vurige rode haren en een bleke teint? Dan is een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor SPF 50, zeker geen overbodige luxe. Heb je een eerder een mooie donkere huid en donkerbruin of zwart haar? Dan kan een lagere beschermingsfactor volstaan.

Om te bepalen welke factor je nodig hebt voor een middagje zonnen, moet je eerst bekijken of je tot zonnetype 1, 2, 3 of 4 behoort. Welk type ligt het dichtst bij je huid?

Type 1

Een zeer gevoelige, lichte huid, eventueel met zomersproeten, wordt bijna niet bruin, met blauwe ogen, blond of rossig. ? zelfbeschermingstijd ca. 10min.

Type 2

Gevoelige huid, wordt nauwelijks bruin, blauwe, grijze of groene ogen, blond haar.

? Zelfbeschermingstijd ca. 15min.

Type 3

Normale huid, normale bruining, bruine ogen, donkerblond of bruin haar.

? Zelfbeschermingstijd ca. 20min.

Type 4

Een nauwelijks zongevoelige huid, bruin snel, bruine ogen, donkerbruin of zwart haar ? Zelfbeschermingstijd ca. 30min.

Zoals je kan zien, heeft elke type huid zijn eigen beschermingstijd. Dit is de tijd dat de huid zichzelf kan beschermen tegen de zon. Iemand met een lichtere huid (type 1) zal bijvoorbeeld sneller verbranden. Maar welke factor – ook wel SPF of lichtbeschermingsfactor genoemd – heb je dan nodig om langer in de zon te kunnen zitten? Dat kan je gemakkelijk uitrekenen.

Zelfbeschermingstijd:  kom je het dichts bij type 1, 2, 3 of 4? Neem de tijd die onderaan het type in de afbeelding staat.

Beschermingstijd: hoe lang zou je in de zon willen zitten (in minuten)?

Lichaamsbeschermingsfactor: deel de beschermingstijd door de zelfbeschermingstijd.

Voorbeeld:

Wil je 5 uur in de zon zitten? Dat is 300 minuten. Deel deze 300 door je zonnetype. Ben je bijvoorbeeld zonnetype 1, dan heb je 10 minuten zelfbescherming. Je deelt 300 door 10 en komt dan uit op een beschermingsfactor van 30.  Uiteraard kun je de berekening ook andersom doen. Uitgaande van zonnetype 1 (10 minuten zelfbescherming) en je wilt zonnecrème factor 30 gebruiken, dan reken je als volgt: 10 maal 30 = 300 minuten.

Smeren, smeren en nog eens smeren!

Breng je zonnebescherming een half uurtje vóór de blootstelling aan de zon aan. Na een tweetal uur is het tijd voor een tweede smeerbeurt. Voor de waterratten onder ons: best smeren na iedere plons!

Eerste hulp bij zonnebrand

Te lang genoten van die heerlijke zon en zie je eerder een rood dan een bruin tintje verschijnen? Haal de aftersun dan al maar boven! Zoek wat afkoeling in een lauwe douche, smeer een goede laag aftersun, draag losse kleding en zoek de schaduw op. Geef je huid de tijd om te herstellen, zodat je binnen enkele dagen weer helemaal klaar bent om met volle teugen van de zon te genieten!

Jonge kinderen

Heb je jonge kinderen? Ga dan na of je producten geschikt zijn voor kinderen jonger dan 36 maanden. Denk daarbij aan zonnecrème, aftersun, producten tegen insectenbeten en andere kleine ongemakken. Ga je een namiddagje naar zee met de kroost? Houd baby's en kleine kinderen zoveel mogelijk in de schaduw en zet een parasol op de kinderwagen. Ook witte kleding is aangeraden. Zet je kind een hippe zonnebril op en een petje of een tof hoedje en smeren maar!