Clive Owen, van het industriële Coventry helemaal naar Hollywood

door
Kevin
Leestijd 4 min.

Tegenwoordig maken gevestigde acteurs en regisseurs steeds vaker de overstap van film naar televisieseries. Clive Owen en Steven Soderbergh maken nu met The Knick ook deel uit van dit kwalitatieve groepje. Naar aanleiding van het verschijnen van deze topserie op dvd en blu-ray, leggen we hier de carrière van deze verleidelijke acteur uit het hartje van Engeland onder de loep.

Bescheiden begin

Clive Owen zag het levenslicht in 1964 als de vierde van vijf broers. Hij groeide op in Coventry en gaf later te kennen dat hij een moeilijke kindertijd doormaakte. Op jonge leeftijd kwam Owen al in contact met acteren en het succes ervan, toen hij de show stal als Dodger tijdens een schoolopvoering van Oliver!

Aanvankelijk zag Owen het niet zitten om naar de toneelschool te gaan, maar in 1984 veranderde hij van gedacht omdat hij geen werk kon vinden. Hij worstelde zich door de selecties bij de prestigieuze Londense Royal Academy of Dramatic Art, waar tal van gekende Britse acteurs hun sporen verdienden. Drie jaar later studeerde hij af en sloot hij zich aan bij theatergezelschap Young Vic. Daar scherpte hij zijn talent aan door te acteren in stukken van Shakespeare. Zijn vrouw leerde hij er kennen toen ze tegenover elkaar stonden als Romeo en Julia.

Zijn eerste verschijning buiten het theater kwam in 1987, toen hij een kleine rol kreeg in de tv-serie Rockliffe's Babies. Een jaar later had Owen zijn eerste filmrol vast met Vroom. Die film blijkt een springplank voor succes en twee jaar later is Owen te bewonderen in de serie Chancer als een charmante oplichter.

Controversiële wending

Het succes en de erkenning die met de rol kwamen, vielen echter niet in de smaak bij de acteur. Hij besloot dat het tijd was op zoek te gaan naar iets anders en tussen twee seizoenen van Chancer dingde hij naar een rol in Close My Eyes. De controversiële film bracht het verhaal van een incestueuze relatie tussen broer en zus. Deze controverse luidde een kalmere periode in voor de carrière van Owen, die ondanks talrijke rollen in tv-films stilletjes verdween hij uit de publieke aandacht.

Ondanks de verminderde aandacht bleef hij wel bezig. In 1997 had hij met Closer een hit beet in het theater en datzelfde jaar deed hij weer stof opwaaien met Bent, waarin hij een homoseksuele donjuan speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Genekt door Nederlandse televisie

De film die uiteindelijk zijn grote doorbraak zou inluiden kwam een jaar later uit. In Croupier speelt hij een schrijver die aan de slag gaat als croupier en verwikkeld raakt in een overval. Het Engelse publiek kon de film echter niet smaken. Twee jaar later verscheen Croupier in de Verenigde Staten, waar de kleine Britse prent uitgroeide tot een onverwacht succes. Clive Owen sprong plots in het oog van vele Amerikanen en kwam in aanmerking voor de Oscar voor Beste Acteur. Croupier werd echter uitgesloten voor de Oscars, omdat die al getoond was op de Nederlandse televisie, wat tegen de regels van de Academy is.

Na een serie kortfilms voor BMW, waarin hij samenwerkte met tal van bekende regisseurs als Ang Lee, Guy Ritchie, Tony Scott en Alejandro González Iñárritu was Owen volledig gelanceerd in Hollywood. Naast Britse toppers als Greenfingers en Gosford Park verscheen hij nu ook in blockbusters als The Bourne Identity en King Arthur. In 2004 speelde hij mee in de verfilming van Closer, een rol waarvoor hij een BAFTA en een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

007 – 1

Tegelijkertijd ging het gerucht de ronde dat hij de volgende James Bond zou worden, maar dat drukte hij steeds de kop in. Daniel Craig werd uiteindelijk de Britse superspion, terwijl Owen de draak stak met de geruchten door te verschijnen als Nigel Boswell, Agent 006 in The Pink Panther.

In 2006 vertolkte hij de hoofdrol in de ijzersterke thriller Children of Men. Nadien liet hij optekenen dat hij enkel meewerkt aan films met een luchtiger onderwerp als ze echt goed geschreven zijn. Een jaar later voegde hij de daad bij het woord door in de over the top, maar erg vermakelijk actiefilm Shoot ‘em Up en de komische reeks Extras te verschijnen. Sindsdien vertolkte hij nog de rol van Ernest Hemingway in de geprezen tv-film Hemingway & Gellhorn en was hij naast Matthias Schoenaerts te bewonderen in Blood Ties.

Terugkeer naar het televisiescherm

Net als zoveel andere gevestigde acteurs, waagde hij zich in 2014 aan een tv-serie met The Knick, geregisseerd door de getalenteerde Steven Soderberg. Owen brengt in dit meeslepende drama een drugsverslaafde maar geniale dokter in een New Yorks hospitaal aan het begin van de 20ste eeuw tot leven. Owens bijdrage oerdegelijke acteerprestatie wordt terecht bewierrookt en bracht hem al in de running voor een Golden Globe. Voordat de eerste aflevering op televisie verscheen, werd er trouwens al meteen een tweede seizoen besteld.

Zin om Clive Owen aan het werk te zien als de geniale chirurg Dr. John W. Thackery? Haal dan zeker het eerste seizoen van The Knick, dat nu verkrijgbaar is op dvd en blu-ray, in huis.