De zomer op je brood: bruschetta met tomatentapenade

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Met de nakende zomer keren de avonden waarop je lekker lang op het terras kan vertoeven natuurlijk  terug. Een bijhorend aperitiefhapje mag dan uiteraard niet ontbreken. Wil je eens wat anders dan de traditionele kaas- en salamiblokjes? Probeer dan zeker eens bruschetta te maken. Dit heerlijke zomerse hapje beleg je zoals je wilt en is bovendien heel eenvoudig om te bereiden. Wie niet weet hoe eraan te beginnen, kan zich alvast laten inspireren door dit recept voor bruschetta met een compote van tomaat en venkel.

Wat heb je nodig? (voor vier personen)

  • 1 venkel
  • 1 glas witte wijn
  • 1 glas natuurazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 eetlepel Baresa tomatentapenade (of zelfgemaakte tapenade, zie onderaan)
  • 1 brood naar keuze
  • 1 bosje bieslook
  • peper en zout
  • Stap 1

    Breng de witte wijn samen met de azijn en de suiker aan de kook. Snijd ondertussen de venkel in dunne reepjes. Giet het kokende mengsel over de venkel en laat het afkoelen.

    Stap 2

    Blancheer de tomaten tien seconden in kokend water en verfris ze nadien meteen in ijskoud water. Verwijder de schil, snijd in vieren en haal de pitjes eruit. Snij het overgebleven vruchtvlees in fijne blokjes.

    Stap 3

    Pel de sjalot en knoflook, snipper beiden fijn en fruit glazig in een scheutje olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel zacht stoven tot een compote. Voeg op het einde de tomatentapenade toe en kruid af met peper, zout en olijfolie. Laat de compote afkoelen.

    Snijd ondertussen het brood in sneetjes en rooster deze. Beleg de sneetjes met de tomatencompote en de gemarineerde venkel. Sprenkel wat gesnipperde bieslook over de bruschetta als finishing touch.

    De tomatentapenade hoef je natuurlijk niet te kopen in de winkel, je kan die ook snel en eenvoudig zelf maken!

    Wat heb je nodig? (voor vier personen)

  • 1 bakje zongedroogde tomaten in olie
  • 2 eetlepels ontpitte groene olijven
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 5 blaadjes basilicum
  • peper en zout
  • Aan de slag

    Laat de zongedroogde tomaten uitlekken in een zeef, maar vang de olie op. Doe alle ingrediënten, behalve de olie van de zongedroogde tomaten, in een blender en mix fijn. Voeg dit mengsel geleidelijk toe aan de olie, totdat de tapenade de juiste samenhang heeft. Geniet ervan!