Hoe zit het met onze kennis van nucleaire risico's?
1) Hoe vaak per dag registreren de meetstations in België de luchtkwaliteit en dus ook mogelijke aanwezigheid van radioactiviteit in de lucht?
Antwoord: Om de 10 minuten sturen alle 240 meetstations in heel België een automatische update van de radioactiviteit in de lucht. Iedereen kan dit trouwens in reële tijd raadplegen via www.telerad.be
2) Wat is het nucleair noodplan?
Antwoord: Het is een stappenplan voor de overheid met principes in verband met de voorbereiding, het crisisbeheer en nazorg bij een nucleair ongeval. Alle mogelijke nucleaire risico's zijn hierin opgenomen.
Het nucleair noodplan is ook een openbaar document, dit kan iedereen raadplegen op http://www.nucleairrisico.be/nucleair-noodplan
3) Hoe bescherm je jezelf bij een nucleair ongeval?
Antwoord: Ik zoek zo snel mogelijk een plaats binnen en sluit ramen en deuren. Schuilen is de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. In sommige noodsituaties kunnen jodiumtabletten ook bescherming bieden. Jodiumtabletten beschermen je schildklier tegen radioactief jodium. Neem nooit jodium op eigen initiatief in, maar wacht op instructies van de overheid.
4) Hoe veilig is ons voedsel? Als er bij een nucleair ongeval een radioactieve wolk passeert, dan
Antwoord: Volg ik de aanwijzingen van de overheid. Zij informeren me of mijn groenten nog veilig zijn om op te eten of niet. Die aanwijzingen gelden zowel voor een privémoestuin als voor de landbouw.
5) Welke organisatie staat in België in voor de nucleaire controles en veiligheid?
Antwoord: Het FANC: het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle zorgt ervoor dat de gezondheid van de bevolking, de werknemers en het leefmilieu beschermd wordt tegen ioniserende straling.