«Je bedrijf kunnen ze afnemen, maar je kennis en netwerk nooit»

David Kesteloot ging twee keer failliet, maar maakte opnieuw naam en faam in de IT-wereld. Hij wil mensen ervan bewust maken dat falen bij ondernemen hoort en dat naduwen met roddels en wantrouwen pijn doet. “Mensen beseffen niet hoe lang een faillissement je persoonlijk en professioneel achtervolgt.”
door
marketing
Leestijd 2 min.

Hoe ben je begonnen met ondernemen?

“Dit jaar vier ik mijn twintigste verjaardag als ondernemer. Na mijn eerste successen in de IT-wereld, voelde ik mij ‘the biggest entrepeneur of the planet'. Ik wou experimenteren met andere sectoren en investeerde in een wellnessbedrijf. We zetten bijvoorbeeld in op kookworkshops en colourmapping, toen nog geen hype. We hadden geen cashreserve opgebouwd om mensen aan deze nieuwe vormen van ontspanning te doen wennen. Eigenlijk ben ik er met te weinig marktkennis ingevlogen. Toen brak ook nog eens de financiële crisis uit en na acht maanden ging het bedrijf failliet. Ook mijn consultancybedrijf kon ik niet redden, aangezien ik geld van het ene in het andere bedrijf gepompt had.”

Wat waren de reacties na je faillissement?

“Ik kom uit een klein dorp bij Kortrijk, en daar was mijn faillissement een grote schande, al werd het voor mij een prachtige natuurlijke selectie. Alleen de goede vrienden houd je over. In het ondernemerskamp waren de meningen verdeeld. Sommigen wouden niet meer met mij samenwerken, anderen staken me een hart onder de riem. Ze leerden me dat zoveel ondernemers falen. De kunst is om te blijven proberen. En dat heb ik dan ook gedaan. Een paar maanden later richtte ik mijn huidig bedrijf Linked-IT op, waarmee ik op internationale corporate IT focus.”

Hoe kan het ondernemersklimaat in Vlaanderen een boost krijgen?

“Het is goed dat er initiatieven als Failing Forward bestaan, maar ook het ondernemerschap zelf moet beter begeleid worden. Wanneer een ondernemer bijvoorbeeld achterstallen heeft, moet hij hulp ontvangen en geen batterij deurwaarders. Ik sta ook achter een verplichte opleiding en begeleiding bij de start van een onderneming. Zelf ben ik piloot, en wanneer ik ga vliegen tref ik langer voorbereidingen op de grond, dan dat ik in de lucht ben. Dat moet ook voor ondernemers de norm zijn.”


3 ondernemerstips van David

  • Zoek steun bij echte vrienden. Vermijd energiezuigers of roddeltantes.
  • Spring niet te snel te ver. Stabiliteit is ook belangrijk.
  • Meet voortdurend de polsslag van je bedrijf.