Notarispraat: ?cohousing, meer waar voor je geld?

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Onze samenleving evolueert in een sneltempo. ?De klassieke woonvormen maken steeds meer plaats voor nieuwe vormen, zoals cohousing.  Maar wat houdt cohousing precies in en wat zijn de voordelen van “samenhuizen”?

Privaat én ?gemeenschappelijk??

In ons land bestaat er nog geen exacte juridische definitie voor cohousing. In de praktijk is het een specifieke vorm van samenwonen waarbij mensen als groep een aantal zaken delen en gezamenlijke activiteiten uitoefenen. Zo'n woonproject bevat een reeks private eenheden gecombineerd met een aantal gemeenschappelijke functies. ?Je kan samen met de andere bewoners bepalen wat je deelt. Dat kan financieel interessant zijn, maar er is vaak ook een ecologische en sociale insteek. Je kan een wasmachine of een droogkast delen, maar evengoed een bibliotheek of een fitnessruimte. Een gemeenschappelijke tuin of speelruimte voor de kinderen is ook perfect mogelijk. Gezellig toch?

Goede afspraken:?het recept voor een?geslaagde cohousing

Er bestaat vandaag nog geen wettelijke regeling voor cohousingprojecten. Om discussies te vermijden, is het dus noodzakelijk van bij de opstart van het project één en ander contractueel vast te leggen: wie stapt er in het project, wie levert welke financiële bijdrage, wie tekent de aannemerscontracten, wie dient de bouwvergunning in? Tijdens de ontwikkelingsfase moet het duidelijk zijn welke werken jullie zelf uitvoeren en welke worden uitbesteed. Bepaal ook wie de contacten met de architect en de aannemer zal verzorgen.

Eens je er woont??

Ook in de fase van effectieve bewoning maak je best duidelijke afspraken: wat wordt er precies gedeeld en hoe wordt dit praktisch geregeld? Denk ook na over minder leuke dingen: wat als er conflicten ontstaan en wat als één van de bewoners uit het project wil stappen?

Welk juridische vorm???

Je kan gaan voor het systeem van mede-eigendom, met private én gemeenschappelijke delen. Maar cohousing kan ook via een vzw of een coöperatieve, waardoor het project als een bedrijf wordt gerund. Er kan ook een beroepsactiviteit aan gekoppeld worden, waardoor er inkomsten gegenereerd kunnen worden die dan weer in het project geïnvesteerd kunnen worden. Mogelijkheden genoeg dus.

Beslis met kennis?van zaken! ??

Door zaken te delen krijg je meer waar voor je geld, dat is zeker. Maar… is het ook goedkoper wonen met cohousing? Niet noodzakelijk, de gemiddelde prijzen per wooneenheid zijn niet gevoelig lager. Bovendien kan de ene zich al wat meer veroorloven dan de andere, vooral als het op verbouwingswerken aankomt. Laat je dus zeker bijstaan voor je de grote stap zet.

Wat je moet weten over cohousing: we praten erover met de Gentse schepen van Wonen Tom Balthazar en notaris Carol Bohyn in onze gloednieuwe talkshow Notarispraat.??