Parkkonijn met bruin bier en champignons

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Wisselvallige dagen, koudere nachten en bomen die hun blaadjes verliezen: de herfst is duidelijk terug in het land. Samen met het seizoen veranderen onze eetgewoontes, en dus worden die zware stoofpotten stilaan weer bovengehaald. Een Belgische favoriet onder de stoofpotjes is ongetwijfeld konijn in een saus op basis van bruin bier. Geniet weloverwogen van deze herfstklassieker, dankzij het konijnenvlees van Lidl afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 1 parkkonijn
  • 2 flesjes Petrus dubbel bruin bier (of een ander bruin bier naar keuze)
  • 100 g spekblokjes
  • 250 g champignons
  • 3 à 4 speculoosjes
  • 5 sjalotten
  • 3 el olijfolie
  • 1 blokje groentebouillon
  • 3 takjes peterselie
  • peper en zout
  • sausbinder
  • Aan de slag

    Halveer de sjalotten, snijd de champignons in vier en snipper de peterselie fijn. Giet een flesje bier uit in een schaaltje of kommetje en laat de speculoosjes hierin een tijdje weken. Prak ze nadien fijn met een vork.

    Roerbak de spekblokjes gedurende drie minuten, zonder vetstof toe te voegen. Haal de spekjes uit de pan, maar laat het vrijgekomen vet erin. Bak vervolgens de champignons drie minuutjes in dit braadvet. De champignons slorpen het spekvet op en veranderen zo in kleine smaakbommetjes. Haal ze uit de pan en hou ze apart.

    Verhit twee eetlepels olijfolie in dezelfde pan en bak het parkkonijn eventjes aan, tot beide kanten goudbruin zijn.

    Verhit vervolgens een eetlepel olijfolie in een grote kookpot en bak de sjalotten een minuutje aan. Voeg het parkkonijn, het speculaasmengsel, het tweede flesje bier en het bouillonblokje eraan toe. Dek af en laat het geheel 75 minuten sudderen op een laag vuurtje.

    Ter afwerking kan je naar eigen wens nog wat bier of sausbinder toevoegen om de saus te verdunnen of in te dikken. Voeg vervolgens de spekblokjes en de champignons toe. Laat het geheel nog eventjes opwarmen voordat je het kruidt met peper en zout. Gebruik de peterselie als je ‘finishing touch'. Laat het smaken!

    Tip: Net als bij andere stoofpotjes, smaakt dit gerecht eens zo lekker als het een nachtje kan rusten.