Support voor Windows XP stopt. Wat moet je doen?

door
Kevin
Leestijd 3 min.

Windows XP, het besturingssysteem van Microsoft, is ondertussen al 12 jaar oud. Microsoft besliste onlangs dat het de support voor het besturingssysteem stopzet op 8 april. Je kan natuurlijk nog altijd Windows XP blijven gebruiken maar zonder updates van Microsoft wordt het systeem minder veilig. Hoog tijd voor een upgrade dus. Tegenwoordig heb je de keuze tussen Windows 7 en Windows 8. Wij zullen de keuze niet voor jou maken, enkel een klein vergelijk tussen beide systemen geven.

Windows 7

Het grootste voordeel aan Windows 7 is vertrouwdheid. Het menu Start bestaat nog altijd en eigenlijk moet je amper iets bijleren om te kunnen genieten van de volledige functionaliteit van Windows 7. Met een paar kleine veranderingen kan je zelfs zorgen dat Windows 7 eruit ziet alsof het Windows XP is.

Windows 8 heeft in vergelijking met Windows 7 een iets steilere leercurve. In plaats van het menu Start te openen, krijg je een volledig overzicht van alle applicaties op je pc als je op het Windowsicoontje klikt. De desktop is nog hetzelfde maar in het begin zal je zeker een aantal keren heen en weer springen tussen die twee schermen, omdat je het niet gewoon bent wat het Windowsicoontje doet. In Windows 8 zitten wel wat handige functionaliteiten verborgen die enkel tevoorschijn komen als je de muis op de juiste plaats houdt. Het is een beetje wennen in het begin maar je bent er snel genoeg mee weg en dan is het een tweede natuur.

Je kan ook enkele veranderingen doorvoeren om Windows 8 vertrouwder te laten aanvoelen, maar  Windows 7 is de betere optie als je erg gewend bent aan Windows XP en geen zin hebt om een nieuw besturingssysteem te leren.

Daarbovenop heb je nog eens het voordeel dat Windows 7 ondertussen verfijnd is. Microsoft is al iets langer bezig met bugfixes en service packs voor Windows 7, waardoor het natuurlijk een kleine voorsprong heeft op Windows 8. Dat neemt niet weg dat Microsoft er voor zorgt dat Windows 8 ook vlekkeloos loopt.

Windows 8

Microsoft heeft met Windows 8 heel wat drastische wijzigingen doorgevoerd en dat veroorzaakte wat oproer bij de gebruikers. Vele mensen die ondertussen gewoon waren geraakt aan muis en toetsenbord vinden dat Windows 8 te sterk de nadruk legt op het gebruik van touchscreens.

 

De traditionele desktop bestaat nog maar het Windowsicoontje geeft je het menu Start  (voorlopig) niet meer en je moet dus doorheen het scherm gevuld met applicaties navigeren als je een programma wilt openen. Maar dit zijn slechts voorlopige problemen omdat Microsoft luistert naar de commentaren van de Windows 8 gebruikers en binnenkort een hele software-update brengt. Die update, die onder andere het klassieke menu Start zal terugbrengen, is bedoeld om de overstap naar het nieuwe besturingssysteem makkelijker te laten verlopen.

Maar met een beetje een open mind kan Windows 8 je toch heel wat heel wat voordelen bieden, zelfs zonder touchscreen. Zo is er al het simpele feit dat je computer veel sneller opstart en afsluit. Je hoeft ook geen antivirussoftware te kopen omdat dat al ingebouwd zit in Windows 8.

Windows 8 biedt je ook een heleboel nieuwe tools. Er is een tool om gegevens over te brengen, waarbij alles gecombineerd wordt in één venster. Taakbeheer heeft een hele nieuwe look gekregen. Je krijgt nu meteen gegevens over het geheugengebruik, een geschiedenis van de gebruikte applicaties en een betere manier om in te stellen welke programma's beginnen als je de computer opstart. Windows 8 heeft ook functionaliteiten voor meerdere schermen ingebouwd dus je hoeft daar geen extra software voor te kopen. Backups zijn ook veel makkelijker geworden.

Als je geen schrik hebt van de nieuwe interface kan je profiteren van heel wat handige nieuwe functies. Zo kan je eenvoudig je tekstbewerker je volledige scherm laten innemen zodat je niet afgeleid wordt door de andere applicaties. Het is nu ook veel eenvoudiger om meerdere programma's tegelijkertijd te tonen dus je kan je rekenmachine zonder problemen naast je spreadsheets in Excel tonen.

Hardware

Er zijn nog heel wat computers op de markt met Windows 7 en je kan het besturingssysteem nog altijd apart kopen in de winkel. Het is wel zo dat er heel wat meer apparaten op de markt zijn met Windows 8, van goedkope laptops tot flinterdunne ultrabooks. Momenteel krijg je ook een waardebon van 20 euro als je overstapt naar Windows 8. Met Windows 8 kan je ook gebruik maken van nieuwe hardware, zoals de vierde generatie Core processor van Intel, die veel efficiënter omspringt met de batterij.

De support voor beide besturingssystemen loopt nog wel een tijdje, maar natuurlijker loopt die voor Windows 8 nog ietsje langer. Support van Windows 7 stopt op 14 januari 2020. Met Windows 8 kan je nog drie jaar langer door, tot 10 januari 2023.

De keuze ligt nu bij jou. Ga je voor het modernere Windows 8 of blijf je bij de vertrouwde interface van Windows 7? Let wel op, als je nog altijd Windows XP gebruikte, kan het zijn dat je computer Windows 7 of Windows 8 niet aankan. Kijk zeker de systeemspecificaties eerst na.