Verjaag die winterblues

Veel mensen vinden de wintermaanden de leukste tijd van het jaar. Alles wordt ondergedompeld in gezelligheid en de feestdagen brengen mensen bij elkaar, maar niet iedereen associeert deze periode echter met positiviteit.
door
Janne
Leestijd 3 min.

Wat zijn de winterblues?

Winterblues is geen mythe, maar een wetenschappelijk bewezen fenomeen. Voor de meesten onder ons blijft het echter een dipje van korte duur. Het koude en natte weer geeft je een somber gevoel, en je voelt je niet zo lekker in je vel. 

Toch is dit fenomeen niet voor iedereen zo kleinschalig. Zo voelen sommige Belgen zich steeds vermoeid terwijl ze toch veel meer slapen dan eigenlijk normaal is. Een aantal van hen merkt ook een verandering in hun eetgewoonten op, met gewichtstoename als gevolg.

Wist je dat: de gewichtstoename tijdens winter blues te wijten is aan lage serotonine waarden in je bloed? Dit omdat een gebrek aan licht in de winter de aanmaak van de stof vertraagt. 

Er is echter een verschil tussen een dipje en een winterdepressie. Zo moet je aan een aantal criteria voldoen voordat je je lusteloze gevoelens een winterblues mag noemen:

  • De klachten moeten minstens twee opeenvolgende winterseizoenen optreden.
  • De klachten verdwijnen weer wanneer het lente wordt. 
  • Er zijn geen andere redenen waarom je je lusteloos voelt (bijv. een sterfgeval, problemen op het werk of in een relatie,...).
  • Oorzaken van de winterblues

     

  • Gebrek aan daglicht
  •  

    Een van de belangrijkste oorzaken van de winterblues is zonder twijfel het gebrek aan daglicht tijdens de donkere wintermaanden. Zo lijden veel mensen tijdens de winter aan een groot vitamine D tekort. Dit zorgt dan weer voor symptomen zoals regelmatig ziek zijn, chronische vermoeidheid, lusteloosheid en depressieve gevoelens. Het gaat dus al snel hand in hand met je winterblues, want je wilt liever binnen blijven terwijl je net meer naar buiten zou moeten!

    Een tekort aan licht veroorzaakt niet enkel een tekort aan vitamine D, maar ook de productie van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt. Hierdoor gaan we ons tijdens de dag een stuk lustelozer voelen. Zo wordt in normale omstandigheden het hormoon ‘s nachts aangemaakt zodat we moe worden, en stopt dit weer zodra het licht wordt. Je lichaam maakt minder melatonine aan tijdens de winter, omdat de natuurlijke triggers van dag en nacht niet langer duidelijk zijn.

     

  • Verstoorde biologische klok
  •  

    Iedereen heeft een innerlijke biologische klok. Dit controleert onze levenscyclus en vertelt ons wanneer we actief moeten zijn, en wanneer het tijd is om te rusten. Zo regelt het onze bloeddruk, maar ook dingen zoals onze lichaamstemperatuur. Mensen die vaak last hebben van een winterblues zouden een gevoelige biologische klok hebben, die ontregeld raakt door de kortere dagen tijdens de winter

    Tips tegen de winterblues 

     

  • Introduceer terug licht in je leven
  •  

    Wist je dat je een extra helder artificieel licht aanschaffen, zoals een lichtbak waar je elke dag een halfuurtje voor kunt zitten? Er bestaan zelfs lampen die samen met het alarm van je wekkerradio geleidelijk aan licht in je kamer introduceren door een zonsopgang na te bootsen. Wil je toch wat extra hulp, dan kan je altijd een beroep doen op vitamine D supplementen

     

  • Betere slaapgewoontes
  •  

    Hoe belangrijk licht tijdens de winter ook is, je hebt ook wat duisternis nodig! Zo kan een overvloedige hoeveelheid licht slaapproblemen veroorzaken omdat ze de aanmaak van melatonine tegengaan. Beperk s' avonds dus het licht rondom jezelf door schermen zoals die van je smartphone of laptop te mijden een tweetal uur voor je gaat slapen. Tegenwoordig bestaan er ook tal van hulpmiddelen die melatonine bevatten, zodat je lichaam makkelijker in slaap kan vallen ‘s avonds.

     

  • Weet wanneer je aan de alarmbel kan trekken
  •  

    Een winterblues kan altijd evolueren naar serieuzere problemen. Weet dus wat je voelt, en minimaliseer of ontken je symptomen niet. Wanneer je merkt dat je maar niet uit de dip geraakt en je persoonlijke relaties hieronder beginnen te lijden, dan wordt het misschien tijd om hierover te praten met een specialist. 

    Ontdek het grote aanbod aan vitamine D supplementen aan hoge kortingen op farmaline.be.