Wapen je tegen de herfstblues!
Toch kan je jezelf hier goed tegen wapenen.
Slaap voldoende
De mens heeft van nature meer slaap nodig tijdens de donkere maanden. Dat is trouwens voor elk levend wezen het geval. Denk maar aan sommige diersoorten die een winterslaap houden of bomen die bladeren en vruchten verliezen in de herfst. Maar onze drukke agenda's laten meestal niet toe om extra slaap in te lassen. Nochtans zou een half uurtje meer slaap per nacht al voldoende zijn om dat vermoeide gevoel overdag te verslaan.
Geniet van de buitenlucht
Wandelen of fietsen in de buitenlucht doet meer goeds dan je zou vermoeden. Binnenshuis wordt vaak gekookt en gestookt, en we vergeten al eens ons huis voldoende te verluchten. Buiten is er veel meer zuurstof in de lucht aanwezig en als je dan ook nog eens meer beweegt, kan je lichaam afvalstoffen beter afvoeren via de longen.
Je hoofd heeft er zo mogelijk nog meer baat bij. Na een ganse dag concentreren, is een dosis verse zuurstof meer dan welkom. Ga dus zoveel mogelijk een blokje om s avonds, of neem de fiets naar het werk. Een half uurtje bewegen per dag volstaat al. Je lichaam maakt op die tijd endorfines aan, een stof die je energieker doet voelen.
Let op je voeding
Tijdens de herfst is een evenwichtig eetpatroon belangrijker dan ooit. Als je ervoor zorgt dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zal je ook minder snel ten prooi vallen aan virussen en bacteriën. Die zijn er immers altijd, maar in de winter krijgen ze meer vat op ons, simpelweg omdat onze weerstand verzwakt. Hou dus die weerstand op peil.
Probiotica
Vreemd genoeg hangt onze weerstand tegen ziektes in grote mate af van de conditie van onze darmflora. Je darmflora is als het ware je eerstelijnsverdediging en bestaat uit een volledig arsenaal van gunstige en ongunstige darmbacteriën. Een goed evenwicht tussen deze twee is van cruciaal belang. Is je darmflora uit evenwicht, dan komen allerlei ongewenste indringers het lichaam binnen en kunnen ze voor ziektes zorgen. Ondertussen weten we dat onder meer ongezonde en eenzijdige voeding onze darmflora ernstig kan verstoren. Ook te veel suiker, alcohol, gebruik van laxeermiddelen, roken en bepaalde geneesmiddelen (vooral antibiotica) berokkenen schade. Het is nooit slecht of gevaarlijk om tijdens de winter een probioticum te nemen.
Vitamine C
Vitamine C wordt ook wel de weerstand vitamine genoemd. Dat is niet zo gek, want vitamine C speelt een belangrijke rol voor de weerstand. Het beïnvloedt onder andere de vorming van antilichamen die van belang zijn voor het in stand houden van een gezond immuunsysteem.
Vitamine D
Tijdens de winter maakt je lichaam minder vitamine D aan, omdat er minder zonlicht is. Je kan je daardoor moe en lusteloos voelen. Een supplement tijdens de donkere maanden voorkomt dat vervelende gevoel.
Vitamines B
Vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C en de mineralen ijzer, jodium en mangaan dragen bij tot het energetisch metabolisme. De vitamines B2, B3, B5, B6, foliumzuur en ook ijzer helpen bij tijdelijke vermoeidheid.
Magnesium
Net zoals de B-vitamines komt magnesium tussen in tal van processen die te maken hebben met energiehuishouding en stress.