Take a seat: hoe kan je thuis op een slimme manier energie besparen?
Of je nu de energiefactuur wil drukken of je klimaatimpact wil verkleinen: duurzamer leven, moeten we allemaal. In de vierde aflevering van onze podcast ‘Take a seat’ gaan we in gesprek met ecoblogger en auteur Elisabeth Van Lierop (@elisabeth.van.lierop) en IKEA-expert Carolina over hoe je op een slimme manier energie en water bespaart in huis.
Elisabeth van Lierop is als ecoblogger expert op vlak van duurzaam leven. Haar klimaatimpact verkleinen, loopt als een rode draad doorheen haar leven. Zo eet ze al vegetarisch sinds dat ze 15 jaar oud was. De laatste tien jaar leeft ze veganistisch. Ze heeft drie kinderen, maar geen auto. En met het vliegtuig op reis gaan, doet ze al jaren niet meer.
«Daarnaast doen we in huis heel veel ‘kleintjes’ om het duurzaam te houden», vertelt Elisabeth. «We doen de deuren altijd toe, draaien de kranen dicht als we onze handen wassen. Het zijn binnenkoppers, en exact wat mijn moeder me altijd vertelde toen ik opgroeide.» Carolina beaamt dat veel van die keuzes inderdaad al een impact kunnen hebben. «Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat dat je minder water verbruikt met de vaatwasmachine in vergelijking met alles met je handen te wassen.»
Choose your battles
Toch zijn die ‘kleintjes’ niet altijd evident. Je kunt kinderen niet altijd in de gaten houden, dus af en toe blijft weleens een licht branden. En hoewel de douche uitzetten terwijl je je inzeept effectief veel liters water bespaart, moet je alles in perspectief blijven zetten, zegt Elisabeth. «Choose your battles. Als je het graag warm houdt tijdens het douchen, laat dan ook die kraan openstaan terwijl je jouw haren wast. Wat veel meer impact heeft, is kiezen voor plantaardig voedsel. Voor 1 kilogram biefstuk is 1000 liter water nodig. Bij plantballetjes is die impact veel kleiner en bespaar je tegelijk heel veel CO2 en energie», gaat ze verder.
«Die plantballetjes zijn bij IKEA trouwens ook veel goedkoper dan de vleesballetjes», benadrukt Carolina. «Veel mensen denken dat veggie eten veel duurder is, maar eigenlijk is dat een fabeltje.»
Duurzame keuzes
Deze winter draaiden we massaal onze verwarming een beetje dichter, om de energiefactuur te drukken. Dat zorgde soms voor koude avonden voor televisie, maar ook in de living valt veel winst te boeken, meent Carolina. «Neem nu hoogpolige tapijten. Die geven veel warmte, en met een plaid erbij krijg je meteen een knus gevoel. Creëer een warme sfeer met ledlampen met de juiste intensiteit. Warm licht en een gezellige sfeer voelen ook letterlijk warmer aan, dat is psychologisch bewezen», vertelt de IKEA-expert.
Wat voor Elisabeth dan weer een grote redding was deze winter, waren verduisterende gordijnen. «Vroeger deden we nooit onze gordijnen dicht ’s avonds, terwijl dat effectief heel veel warmte binnenhoudt. En voor stadsmensen als ons hadden we een extra voordeel: die dikke gordijnen hielden ook het straatlawaai van de voorbijdonderende tram buiten», lacht de ecoblogger.