Britse studie verklaart waarom we het zo moeilijk hebben om een gezondere levensstijl na te streven

Vermoeidheid en gebrek aan motivatie zijn de belangrijkste redenen waarom mensen geen gezondere levensstijl nastreven. Dat wijst een studie bij 2.086 Britse volwassenen voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) uit.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het is een vraag die velen zich stellen: waarom beweeg ik niet meer, eet ik niet beter en leef ik in het algemeen niet gezonder? Antwoord: omdat we ons te moe voelen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vermoeidheid één van de grootste redenen is waarom mensen geen veranderingen in hun dieet doorvoeren en meer bewegen.

Gebrek aan motivatie

Een YouGov-onderzoek onder 2.086 Britse volwassenen voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) legt de obstakels bloot van mensen die een gezonde levensstijl willen nastreven. Op de vraag wat hen tegenhoudt om gezonder te eten en vaker te bewegen, antwoordt 29% van de mannen en 40% van de vrouwen dat ze zich vaak gewoon te moe voelen.

Nog meer mensen gaven als reden ‘gebrek aan motivatie’ (38%). Andere vaak genoemde redenen zijn de voedingskosten (30%), tijdgebrek (26%) en het evenwicht tussen werk en privéleven (25%). Anderen noemden de kosten van het sporten (25%), zoals de aankoop van een fitnessabonnement of apparatuur, gebrek aan zelfvertrouwen (16%) en ‘niet weten waar te beginnen’ (12%).

Slechts één op de vier (24%) van de ondervraagde Britten gaf aan dat niets hen ervan weerhield om stappen te zetten richting een gezondere levensstijl.

Risico op kanker verminderen

Een op de twee mensen krijgt ooit kanker. Goed eten en lichaamsbeweging zijn belangrijke manieren om het risico op kanker en andere ziekten te reduceren.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) en Cancer Research UK schatten dat 40% van alle kankergevallen kunnen worden voorkomen als meer mensen gezonder zouden leven, bijvoorbeeld door gezonder te eten, actief te zijn, een normaal gewicht te behouden, zonnebrand te vermijden en niet te roken.