Meer dan een op tien Brusselaars kampt met geestelijke gezondheidsproblemen
Meer dan een op de tien Brusselaars kampt met geestelijk gezondheidsproblemen. 12,9% van de Brusselaars vertoont angstsymptomen en 12,6% vertoont vormen van depressie. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) moedigt alle Brusselaars aan om over hun problemen te spreken en hulp te zoeken.
De cijfers komen uit Sciensano’s laatste BELHEALTH-enquête van juni 2023. Tijdens de coronacrisis was er veel aandacht voor geestelijke gezondheidsproblemen, maar die problemen maken nog steeds deel uit van het dagelijkse leven van de Brusselaars.
Helft vraagt niet om hulp
Het probleem is dat de helft van de Brusselaars aangeeft niet om hulp te vragen. Dertig procent van de deelnemers in Brussel zegt behoefte te hebben aan zorg, maar bijna de helft onder hen zegt die zorg niet te krijgen. De redenen daarvoor zijn ’tijdsgebrek’ (36%) en ’de stap niet durven zetten’ (31%).
«Dit is een zorgwekkende situatie», benadrukt Luc Detavernier, afgevaardigd bestuurder en directeur van het Brussels Platform Geestelijke Gezondheid. «Zoals we kunnen zien, doen veel mensen er veel te lang over om stappen te zetten om hulp te vragen. Het is dus belangrijk om het stigma weg te nemen als het over hulp zoeken gaat: durf erover te praten, wees niet bang om je problemen te delen», zegt Detavernier.
Praat met vrienden en familie
«Erover praten met vrienden en familie of contact opnemen met een psycholoog kan een beslissende stap zijn op weg naar een betere geestelijke gezondheid», zegt Nathalie Noël, leidend ambtenaar van de administratie van de GGC. Samen met Psybru, een initiatief waarmee burgers makkelijk een geconventioneerde psycholoog in hun gemeente kunnen vinden, wil de GGC een bewustmakingscampagne lanceren en de Brusselaars aanmoedigen om over hun zorgen en geestelijke gezondheid te praten.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be