Slecht slapen verhoogt jouw risico op een beroerte

Kan jij soms niet inslapen? Word je ’s nachts wakker zonder reden? Voel je je overdag niet uitgerust? Dan heb je misschien last van insomnia, ofwel slapeloosheid. Daarmee let je maar beter op, want een studie heeft ontdekt dat mensen met tekenen van insomnia meer kans maken op een beroerte.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Andere symptomen van slapeloosheid zijn nog te vroeg wakker worden ’s morgens, zich slaperig voelen overdag, zich zorgen maken over slapen en het moeilijk hebben met focussen of opletten.

Hoe meer symptomen je vertoont, hoe hoger de kans op een beroerte, zeker als je jonger bent dan 50 jaar. De studie, die in het tijdschrift Neurology verschenen is, heeft gedurende negen jaar 31.000 personen onderzocht zonder verhoogd risico op een beroerte. Mensen met één tot vier symptomen hebben 16% meer kans op een beroerte dan iemand zonder insomnia. Vijf tot acht symptomen verhogen die kans tot maar liefst 51%.

Gelijkaardige studie

Een eerdere studie, die 4.500 slapende mensen heeft gevolgd, stootte op gelijkaardige resultaten voor andere slaapproblemen. Ben je te kort (gemiddeld minder dan vijf uur per nacht) of net te lang (meer dan negen uur) in dromenland, dan heb je ook een hoger risico op een beroerte. Verder blijken snurken, zuchten en te lang dutten risicofactoren.

«Zeven uur ononderbroken slaap»

Maar wat is nu de link tussen slecht slapen en een beroerte? Wel, «onderbroken slaap verstoort je lichaam terwijl het je stofwisselingen en bloeddruk reguleert. En dat zijn allemaal risicofactoren voor een beroerte», weet dokter Phyllis Zee van het Centrum voor Slaapgeneeskunde in Chicago.

Wil je als een roosje slapen? Dan is een goede slaaphygiëne, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging belangrijk. Dat raadt dokter Andrew Freeman van het National Jewish Health in Denver aan. «Ongeveer zeven uur ononderbroken slaap per nacht komt overeen met het minste aantal hart- en vaatziekten.»