Waarom preventief plassen geen goed idee is
Het is vast herkenbaar: net voor je vertrekt naar het werk, toch nog even plassen ‘voor het geval dat’. Kan geen kwaad, toch? Helaas zijn deze preventieve plasjes blijkbaar toch niet zo onschuldig.
We gaan allemaal weleens plassen zonder echt te moeten gaan. Bijvoorbeeld voor het slapengaan, vlak voor een lange vergadering of voor het sporten. Je zou toch niet willen dat je in een situatie komt waarbij je plots héél dringend moet, maar niet kan? Volgens Sabrina Baxter, een bekkenbodemtherapeut, is het toch beter om meer risico’s te nemen, en dus niet onnodig te plassen.
Slechte gewoonte
Heel af en toe onnodig plassen, kan geen kwaad. Maar als het een terugkerend fenomeenis, zijn er meer risico’s. Op TikTok vertelt Baxter namelijk dat je zo onaangename gewoontes gaat kweken. «Als je dit vaak doet, vult je blaas zich nooit helemaal goed. En als je blaas niet helemaal vol zit, plas je al wanneer die nog halfvol is. Daardoor heb je vaker de drang om te plassen. Als je blaas nog maar halfvol zit, denkt je lichaam namelijk dat het al het tijd is om te gaan.»
Je traint met andere woorden je blaas om zich vroeger te ledigen dan nodig. Gelukkig kan je jezelf ook opnieuw aanleren om minder vaak onnodig te plassen, zodat je blaas weer langer meegaat.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be