Welke impact heeft voeding op je nachtrust?

Een goede nachtrust is belangrijk om een functionerend mens te zijn. En toch lukt het vaak niet om in slaap te vallen of te blijven. Van meditatie, yoga en slaaphygiëne weten we dat ze helpen. Maar nog te vaak negeren we onze darmen. Een evenwichtige darmflora is nochtans cruciaal voor zoete dromen.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Dat we alcohol, een zware maaltijd of cafeïne moeten mijden voor het slapengaan is een binnenkopper. Maar steeds meer slaapexperts wijzen ook op het belang van je darmflora, de verzameling van goede en slechte bacteriën. Om goed te kunnen slapen, zijn twee hormonen van groot belang: serotonine en melatonine. Die hormonen worden voor meer dan 80% aangemaakt in de dikke darm. Als je darmen uit balans geraken, heeft dat een directe invloed op hoeveel je van die hormonen aanmaakt. Je brein en darmen communiceren bovendien in beide richtingen: de balans in je darmflora kan dus een negatieve invloed hebben op je slaap. Maar het kan ook omgekeerd: stress, van op het werk of in je privéleven, heeft impact op de balans van je darmflora. Dat kan op zijn beurt dan weer leiden tot slaapproblemen.

«De gezondheid van je darmflora heeft een grote invloed heeft op je slaapkwaliteit», waarschuwt ook slaapexpert Inge Declerq aan Goed Gevoel. «Eet dus gevarieerd, met veel groenten, fruit en vezels, gefermenteerde kimchi, kefir en kombucha en pro- en prebiotica.» Ook voldoende beweging en water kan je darmen meer op orde brengen.

Je darmflora opnieuw in balans brengen, kan tijd kosten. Daarom tippen we je ook enkele etenswaren waarmee je sneller kan indommelen. Welterusten!

Thee

Kamillethee en gemberthee zijntwee perfecte drankjes om sneller in slaap te vallen. Kamille werkt kalmerend, waardoor je makkelijker in dromenland terechtkomt. Gember heeft hetzelfde effect en helpt ook nog eens met het sneller verteren van voedsel.

Fruit

Niet elke fruitsoort helpt je met je nachtrust, maar bananen, kiwi’s en kersen doen dit wel. Bananen bevatten melatonine en serotonine. Ook kersen en kiwi’s bevatten deze slaapverwekkende stofjes.

Melk en honing

Een eeuwenoude remedie tegen kwaaltjes en slapeloosheid is een warm glas melk met een beetje honing. Net zoals de bovenstaande vruchten bevat melk melatonine en serotonine. Honing stopt de aanmaak van orexine, een hormoon dat ervoor zorgt dat je alert blijft, en helpt zo ook om rustig te worden. Overdrijf echter niet met honing, want te veel suiker zorgt er juist voor dat je niet kan slapen.

Noten

Amandelen, pistache-, cashew- en walnoten bevatten zowel tryptofaan, een aminozuur met een kalmerend effect, als magnesium, een chemische stof die als spierverslapper werkt.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be