Zo maak je je woning energiezuinig in één-twee-drie
Wat moet je doen om je woning te optimaliseren en minder energie te doen vreten? Die vraag hoor je steeds vaker. Metro zet alles op een rijtje.
Als je al in je huis of appartement woont, controleer je in de eerste plaats alle punten langs waar de lucht kan passeren. De voornaamste plekken zijn uiteraard de ramen, waar je driedubbel glas kunt installeren. Een minder dure optie is dikke gordijnen hangen of de afdichtingen vervangen. Een tweede belangrijke stap is de muren isoleren. Ook al zijn ze dik en stevig, toch is het mogelijk dat ze niet voldoende isolatie bieden, vooral als ze opgetrokken zijn uit steen of beton. Je kunt je huis perfect van binnenuit isoleren, bijvoorbeeld door isolerende panelen van houtwol of cellulosewatten op de muren te bevestigen of door voorzetwanden te plaatsen.
Als je woning goed geïsoleerd is, moet je er zeker ook aan denken om een ventilatiesysteem te installeren, zoals een VMC. Dat filtert de deeltjes die van buiten komen en houdt je huis of appartement op kamertemperatuur. «Passief wonen richt zich op twee aspecten: ervoor zorgen dat je in de winter minder verwarming nodig hebt en in de zomer minder koeling», verduidelijkt architect Stéphen Mure, specialist op het vlak van passief wonen. «Om die twee doelstellingen te realiseren, installeren we in alle kamers een ventilatiesysteem met dubbele luchtstroom. In de winter komt het erop neer dat je de frisse buitenlucht filtert. Een tweede motor kruist die verse buitenlucht via dunne buisjes met de vervuilde binnenlucht. Het mechanisme verwarmt de lucht en blaast die vervolgens in de kamers. In de zomer wordt dat proces omgedraaid, wat het huis doet afkoelen.»
Een koudebrug is een punt binnen in de structuur van een gebouw waar de isolatie te wensen overlaat. «In een conventioneel gebouw kun je de overgangsruimte tussen een tegel of een plaat en het beton heel moeilijk perfect isoleren», legt de architect uit. «Daar verlies je dus onvermijdelijk warmte. Dat probleem kun je het makkelijkst onder handen nemen bij een woning in aanbouw. Bij een bestaande woning moet je ofwel van buitenaf isoleren, wat betekent dat je de instemming van alle eigenaars in het gebouw nodig hebt, ofwel van binnenuit van de vloer tot aan het plafond.»
Iets waar je tot slot niet meteen aan denkt, is de restwarmte van huishoudelijke toestellen (oven, wasmachine, computer, noem maar op). Die elektronische apparaten helpen ook mee om de woning op de juiste temperatuur te houden. «Bij passieve woningen voeren we thermische berekeningen uit, waarbij we ook rekening houden met de restwarmte die huishoudelijke apparaten op natuurlijke wijze in de woning verspreiden», rondt Stéphen zijn uitleg af. «Als je huis echter grote energielekken vertoont, is die besparing verwaarloosbaar.» Waarmee we meteen weer bij het eerste punt zijn beland.