Belgen vinden het moeilijk om na de vakantie opnieuw routine in voedingspatroon te vinden

Nu de vakantieperiode voorbij is, moet spontaniteit in de keuken en in het huishouden steeds meer plaats maken voor routine. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Belgische huishoudens meer routine met open armen ontvangt na de vakantiemaanden, al vinden 4 op de 10 tegelijkertijd de weg naar de juiste routine opbouwen wel een lastig parcours.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Met recent onderzoek onder 1.000 Belgen werpt HelloFresh licht op de mentale druk die frequente huishoudelijke taken in relatie tot voeding met zich meebrengen. «Al kijkt de helft van de Belgen (stiekem) uit naar meer routine na een lange verlofperiode, toch stuntelt een grote groep, 40% maar liefst, met het implementeren van die nieuwe dagelijkse routine», zegt receptontwikkelaar Babette Crevits.

Huishoudelijke taken

De top 5 meest voorkomende huishoudelijke taken op wekelijkse basis bij Belgen zijn:

- Boodschappen doen (85%)

- De tafel dekken en de afwas (82%)

- Het huis opruimen (80%)

- Koken (74%)

- Poetsen (72%)

«Gemiddeld spendeert men 24,5 uur per week aan huishoudelijke taken, zowaar een halve werkweek erbij dus. Van alle huishoudelijke taken gaat 40% van de gewerkte uren naar voedingsactiviteiten: maaltijdplanning (1 uur), boodschappen doen (iets meer dan 2 uur), koken (iets meer dan 4 uur), tafel dekken en de afwas (2,5 uur). In totaal spenderen Belgen hier gemiddeld bijna 10 uur per week (9.8 uur) aan», gaat Babette verder.

De bovenstaande activiteiten gerelateerd aan voeding, zijn ook precies diegenen die een uitdaging vormen wanneer Belgen op zoek gaan naar een nieuwe routine na een langere verlofperiode. De grootste struikelblokken blijken een gebrek aan kookinspiratie en de tijdvinden om inkopen te doen en te koken naast alle andere huishoudelijke taken die aandringen.

Kookinspiratie & maaltijdplanning

Bijna 8 op de 10 Belgen (79%) bevestigen dat variatie aan de grondslag ligt van een goede maaltijdplanning. 1 op de 3 (34%) geeft hierbij aan waarde te hechten aan een weekmenu dat uit verschillende gerechten en ingrediënten bestaat.

«Als het op maaltijdplanning neerkomt, geeft ruim 2 op 5 (42%) aan gebrek aan inspiratie te hebben», vertelt Babette. «Bijgevolg kookt 88% op wekelijkse basis dezelfde gerechten. Dit doet men voornamelijk uit gemak omdat de recepten goed gekend zijn en daarom makkelijk te bereiden zijn (38%), omdat ze snel te bereiden zijn (37%), maar ook om de maaltijdplanning te vergemakkelijken (27%).»

De mentale impact van ‘food-recensies’ aan tafel

Waarom vindt men maaltijden bedenken dan zo moeilijk? «Bijna 3 op de 10 Belgen (28%) zien een uitdaging in lekkere smaakcombinaties bedenken», gaat Babette verder. «Bijgevolg geeft ruim een derde (34%) aan het gevoel te hebben vaak niet lekker genoeg te kunnen koken. Wanneer tafelgenoten niet onder de indruk te zijn van wat er op tafel getoverd wordt, voelt 37% zich zelfs gefaald. Bijna 4 op 10 (39%) krijgt op wekelijkse basis zelfs negatieve commentaar over het eten, en in een ruime meerderheid (66%) van de huishoudens ontstaan wekelijks discussies over de maaltijden van de komende dagen. Op lange termijn kan dit een grote bron van frustratie worden en stress veroorzaken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ruim de helft (51%) wekelijks dezelfde gerechten bereidt omdat deze goed scoren bij het huishouden.» concludeert Babette.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be