Deze dure fout maken we allemaal in het buitenland
Op reis in het buitenland ontdekken we graag een nieuwe cultuur, nieuwe mensen en een nieuwe keuken. Maar als het op geld aankomt, blijven we liever bij onze eigen munteenheid. En dat is een fout die ons soms meer kost dan nodig.
Wanneer je als toerist elektronisch betaalt in de winkel of op restaurant in het buitenland, krijg je daarbij steeds vaker de mogelijkheid om met je eigen in plaats van met de lokale munteenheid te betalen. Het geeft je een beter idee van hoeveel je exact uitgeeft, in een financiële taal die je begrijpt.
Die zogeheten ‘valutakeuze’ komt echter met een prijs, letterlijk. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde meerkost die ervoor wordt aangerekend, kan oplopen tot zo’n 7,6%. Betaal je elektronisch met de lokale munteenheid, dan ligt de toeslag ‘slechts’ tussen 1,5 en 3%.
Geen transparantie over meerkost
Volgens onderzoek van CNN blijven de meeste mensen desondanks opteren voor hun eigen munteenheid. De meest logische verklaring daarvoor is dat we die gewoon het best begrijpen. Het is echter ook zo dat de extra kost verborgen wordt voor toeristen. Ondertussen genieten de handelszaken waar jij met je eigen valuta betaalt, van extra winst.
De meeste overheden zijn terughoudend om de situatie aan te pakken, mogelijk omdat ze de lokale handel willen steunen. De Europese Unie pleit weliswaar voor meer transparantie over de extra kosten, maar er zijn nog geen specifieke regels van kracht. Een stap in de goede richting is het alleszins wel. In de tussentijd betaal je in het buitenland best met de lokale munt. Je reis kan zo een stuk goedkoper uitdraaien.
Wat je echt wilt weten op Metrotime.be