ZOVEEL voeding verspilt de Vlaming per jaar

Gemiddeld verspilt de Vlaming jaarlijks 34 kilogram aan voedsel. Volgens 7 op de 10 Vlamingen wordt er thuis voornamelijk voeding verspild omdat er vaak te veel gekocht wordt dan er in eerste instantie nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van maaltijdboxleverancier Hello Fresh.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Gemiddeld verspilt een Vlaming 34 kg aan eetbaar voedsel per jaar, wat betekent dat alle Vlaamse huishoudens samen maar liefst meer dan 224.000 ton per jaar verspillen. Volgens bijna 7 op de 10 Vlamingen (69%) komt dat vooral omdat men te veel voeding aankoopt dan dat men thuis consumeren kan. Maar ook omdat men moeite heeft met het inschatten van porties (39%) en men onvoldoende tijd investeert aan maaltijdplanning (33%).

Positieve trends

Gemiddeld gooit een Vlaams gezin jaarlijks €369 aan voeding onnodig weg, en dat baart de meerderheid (78%) van Vlaanderen zorgen. Toch zetten de nieuwe regionale cijfers ook een positieve trend in beweging: de grote meerderheid (67%) is gemotiveerd om tot actie over te gaan en voedselverspilling op individueel niveau terug te dringen.

«Voedselverspilling laat Vlamingen niet onberoerd. Dat zie je ook terug in de regionale cijfers: sinds 2018 is de gemiddelde verspilling van eetbaar voedsel per Vlaming met 3 kg verminderd. Dat is een mooie ontwikkeling, maar we zijn ervan overtuigd dat als we met z’n allen in Vlaanderen samenwerken, we dit cijfer nog lager krijgen», zegt Victor Smits.

Restjesdag

Een goede maaltijdplanning kan een behoorlijke impact hebben op het verminderen van voedselverspilling. Het is dus aangeraden goed vooraf te bepalen hoeveel er van een bepaald product nodig is en na te denken waarvoor de restjes gebruikt kunnen worden. Wat restjes betreft lijkt Vlaanderen al goed op weg te zijn; 1 op de 3 Vlamingen (34%) organiseert wekelijks een restjesdag.