Ontploffing Starship verspreidt fijnstof over grotere afstand dan verwacht

Na de lancering en explosie van Starship, de grootste raket ooit, in Texas proberen wetenschappers en bewoners de impact te bepalen van de explosie op de lokale gemeenschappen, hun gezondheid en op bedreigde diersoorten. Volgens de Amerikaanse zender CNBC is hun voornaamste bezorgdheid de grote hoeveelheid fijnstof die door de lancering veel verder is verspreid dan aanvankelijk was verwacht.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een 120 meter lange raket van SpaceX ontplofte afgelopen donderdag bijna 4 minuten na lancering op lanceerbasis Boca Chica. Volgens CNBC blijkt uit de vergunningen van het bedrijf dat brokstukken bij een eventuele ontploffing in een straal van ruim een kilometer rond de basis terecht zouden komen. In werkelijkheid kwamen er tot in Port Isabel en South Padre Island, op zowat 10 kilometer afstand van de lanceerbasis, brokstukken terecht.

Dikke laag stof

Volgens de krant The New York Times zou er in Port Isabel zeker een ruit gebarsten zijn na de ontploffing van de Starship. Een woordvoerder van Port Isabel bevestigde aan de krant dat vrijwel de hele plaats bedolven werd onder «een vrij dikke laag zand en stof». Die zou echter niet schadelijk voor de gezondheid zijn. De lancering zelf veroorzaakte een enorme stofwolk.

Milieuactivisten zeggen zich desondanks zorgen te maken om de gezondheidseffecten voor omwonenden. Uitgebreide analyses van de stoffen die zijn neergedaald op de kustplaats moeten meer inzicht bieden. Grote stukken vallend puin kunnen ook het leefgebied van bedreigde diersoorten in zee bij de lanceerplaats, zoals die van schildpadden, hebben verstoord.

SpaceX-topman Elon Musk zei ondanks de ontploffing «veel te hebben geleerd» van de lancering. Musk werkt al langer aan een plan om commerciële reizen te organiseren naar mars en de maan. Daarvoor ontwikkelde hij de raket Starship, met een lengte van 120 meter en met plaats voor 100 mensen was Starship de grootste raket aller tijden.