7 tips om aangedampte ruiten snel te voorkomen
Met dit weer in de wagen zitten, kan soms een uitdaging zijn. Vooral als je aan 120 km/u op de snelweg rijdt en plots je ruiten aandampen. Help! Wat moet je in zo’n situatie ook alweer doen? Metro geeft raad.
Eerst en vooral: waarom beslaan je ruiten? Autoruiten dampen aan door condensatie. Condensatie ontstaat wanneer de vochtige lucht in de auto in contact komt met de ruiten die een pak kouder zijn dan de binnenkant van je wagen. Vooral in de herfst en winter. De vochtige lucht – die je zelf vaak mee binnenbrengt door bijvoorbeeld je natte kleren - verandert daardoor in waterdruppels en blijft plakken op het koude oppervlak van de ruit, waardoor de ruit aandampt. Dit kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de ruit gebeuren.
Tips tegen beslagen autoruiten
1. Zet de airconditioning aan
Het voelt misschien wat tegenstrijdig aan om in de winter de airco aan te zetten, maar de airco helpt om het vocht uit de auto te verwijderen.
2. Verwarm de ruiten
Naast de airco, of als je geen airco hebt, kan je de ook de verwarming aanzetten en de luchtstroom richten op de voorruit. Zet de luchtstroom op de maximale stand.
3. Open een raam
Deze tip moet je zeker niet volgen als het buiten regent, maar als je je raam openzet kan de vochtige binnenlucht ingeruild worden met drogere buitenlucht.
4. Gebruik een ontwasemingsfunctie
Veel auto’s hebben een specifieke instelling om ruiten niet te laten beslagen. De functie optimaliseert de luchtstroom en temperatuur om de ruiten snel te klaren.
5. Maak de voorruit schoon
Ben jij iemand die nooit je auto schoonmaakt? Dan is de kans groter dat je ruiten zullen aandampen. Gebruik voor het schoonmaken van je ruiten een ontvettend product, zoals afwasmiddel. Dat helpt om condensatie tegen te gaan.
6. Gebruik een luchtontvochtiger
Een kleine luchtontvochtiger in de auto kan helpen om de luchtvochtigheid te verminderen.
7. Verwijder alle bronnen van vocht
Natte voorwerpen, zoals kleding of vloermatten, kunnen voor extra vocht zorgen. Voorkom dat ze in de wagen blijven liggen of zorg dat ze eerst droog zijn voordat je ze weer in de wagen legt.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be