Dood van Nahel: wanneer mag een politieagent schieten tijdens een interventie?
Afgelopen nacht werden opnieuw 667 betogers opgepakt, na een derde nacht van rellen. Fransen komen op straat vanwege de dood van de 17-jarige Nahel, die werd neergeschoten tijdens een politiecontrole. De agent die het schot loste werd aangeklaagd voor vrijwillige doodslag en zit in voorlopige hechtenis. Hoe zit dat in België? Onder welke omstandigheden mag een politieagent wel zijn wapen gebruiken?
Dinsdagochtend, omstreeks 8u30, werd de 17-jarige tiener Nahel aangehouden door de politie in Nanterre. Hij reed zonder rijbewijs, en toen hij weigerde te stoppen, trok een politieagent zijn wapen. Nahel werd in de borst geschoten en overleed kort nadien. De situatie weekte veel woede los in Frankrijk, waar nu al de hele week mensen op straat komen. ’s Nachts komt het vooral in de hoofdstad tot rellen.
De agent die het schot loste werd aangeklaagd voor vrijwillige doodslag en zit in voorlopige hechtenis. Volgens het parket waren de «wettelijke voorwaarden voor het gebruik van een wapen (door de politieagent) niet vervuld.» Dat leidt tot de vraag: wanneer mag een agent wel schieten tijdens een interventie? We bekijken de situatie in België.
Elke situatie beoordelen
Zoals Marc Garin, hoofd van de politiezone van Mons-Quévy, aan RTBF vertelde, is elke situatie anders en moet ze van geval tot geval worden beoordeeld. «Alles hangt af van de verhouding tussen de aanval en de reactie van de politieagent. Het is aan de politieagent om per geval te beoordelen of het nodig is om zijn wapen te gebruiken.»
Zelfverdediging
Wanneer mag een politieagent zijn wapen gebruiken? Dat hangt in de eerste plaats af van de vraag of er sprake is van zelfverdediging. In dat geval is het toegestaan om een wapen te trekken. Daarbij moet de agent rekening houden met twee principes: subsidiariteit en proportionaliteit.
Andere gevallen
Er zijn ook andere gevallen waarin een wapen gebruikt kan worden:
- Tegen gewapende personen of in de richting van voertuigen met gewapende personen.
- In geval van absolute noodzaak: ter bescherming van personen, posten, plaatsen of het vervoer van gevaarlijke goederen die aan hun bescherming zijn toevertrouwd.
- In geval van absolute noodzaak: ter verdediging van personen die aan hun bescherming zijn toevertrouwd in het kader van gerechtelijke opdrachten.
In alle andere situaties mogen politieagenten hun wapens niet gebruiken.