WHAT ABOUT... chronische vermoeidheid? Snelle maatschappij maakt ons moe
Ben je vaak moe? Dat kan aan iets anders liggen dan een slechte nachtrust of chronisch slaaptekort. Wij lijsten zes oorzaken van vermoeidheid en mogelijke oplossingen voor je op.
Goed slapen is belangrijk, maar als je altijd moe bent kan er meer aan de hand zijn dan een slaaptekort. Hier zijn een paar mogelijke oorzaken op een rij, waarin direct ook een oplossing schuilt.
1. Je eet niet gevarieerd genoeg
Als je kritisch naar jouw voedingspatroon kijkt, krijg je dan genoeg vitamines en mineralen binnen? Eet je elke dag netjes je groenten en fruit? Vitamines en mineralen zorgen ervoor dat jouw lichaam genoeg energie heeft om de dag door te komen. Gooi dus vooral een extra handje spinazie in die smoothie ‘s morgens.
2. Je eet te veel suiker
We gaan je echt niet vertellen dat je geen suikers meer mag eten, maar willen je er wel op wijzen dat het eten van te veel suikers kan zorgen voor die welbekende suikerdip. Het resultaat: je wordt vermoeid, loom en wilt het liefste even in slaap vallen. Niet handig als je ‘s middags een belangrijke meeting op de planning hebt staan. Een beetje suiker binnenkrijgen is prima, maar eet en drink met mate.
3. Je drinkt niet genoeg
Voldoende water drinken zorgt er niet alleen voor dat je niet uitgedroogd raakt, maar geeft je ook voldoende energie. Drink je niet genoeg water, dan zou vermoeidheid dus zomaar op de loer kunnen liggen.
4. Je bent overtraind
Aan de ene kant voel je je fitter dan ooit, want je bent bijna elke dag in de sportschool te vinden. Maar tegelijkertijd voel je je belabberd, moe en wil je ‘s middags het liefst je bed al induiken. Herkenbaar? Dan zou het kunnen zijn dat jouw lichaam overtraind is. Rustdagen zijn ontzettend belangrijk om jouw lichaam voldoende te laten herstellen. Sla je die standaard over, dan kan jouw lichaam daar oververmoeid van raken.
Plan eens een weekje zonder trainingssessies in, en kijk hoe jouw lichaam daarop reageert. Contacteer ook eventueel een personal trainer om een plan van aanpak op te stellen om overtraining in de toekomst te voorkomen.
5. Jouw slaapschema is niet regelmatig genoeg
Slaap jij wel elke nacht netjes acht uur, maar ben je alsnog moe overdag? Kijk dan eens naar het tijdstip waarop je naar bed gaat. Kies jij er op de ene dag voor om om 22.00 uur naar bed te gaan, maar ben je de volgende dag nog om 02.30 uur aan het gamen, dan heeft jouw biologische klok daar moeite mee. Maak er prioriteit van om dagelijks rond dezelfde tijd naar bed te gaan, en ook rond dezelfde tijd weer op te staan. Ja, ook in het weekend.
6. Je beweegt niet genoeg
Hoe minder je beweegt, hoe slechter je conditie is. Een symptoom van een slechte conditie, is het feit dat je altijd moe bent van kleine dagelijkse handelingen zoals bijvoorbeeld traplopen of boodschappen doen.
De enige manier om hier doorheen te komen, is vaker in beweging komen. Dat hoeft overigens niet meteen een lange fietstocht of een stevige wandeling te zijn. Dagelijks een klein blokje om kan al zorgen voor genoeg lichaamsbeweging, helemaal als je nu de hele dag zittend werk doet. Het zal je lichaam en je brein goed doen.
Of is er meer aan de hand?
Volgens Stephan Claes, Hoogleraar psychiatrie aan de KU Leuven, is er echter meer aan de hand dan enkele slechte gewoontes. In De Standaard vertelt hij over hoe de maatschappij die wij geschapen hebben voor veel mensen te veeleisend is. «Er is sprake van perfectionisme en faalangst, druk via sociale media, een samenleving die geobsedeerd is door kwaliteit, de onmogelijke, beangstigende vrijheid in een wereld met oneindige keuzemogelijkheden en het wegvallen van betekenisvolle, stabiele sociale en relationele verbanden. Hoe dan ook, voor een deel van de bevolking lijkt onze samenleving iets te vragen wat boven de grens gaat van wat hun lichaam en geest kunnen dragen», concludeert Claes.