WHAT ABOUT... De powernap? Wat doet een siësta voor de productiviteit?
Ready, set, powernap! Zo gaat het vaak wanneer je uitgeput thuiskomt van een slopende dag. Even onder de lakens kruipen, en dan zal die mentale en fysieke energie wel op peil raken. Maar kan je door zo’n kort slaapje wel écht bijtanken? Of is het tijd om eens wat vroeger onder de wol te kruipen?
Spanjaarden, Italianen, Chinezen en Japanners moet je alvast niet meer overtuigen van de heilzame werking van een siësta. Zij beschouwen het dutje als een integraal deel van de dagelijkse routine. Bij ons wordt zo’n powernap helaas gezien als een teken van luiheid.
De vraag is alleen maar of dat terecht is. Sommige wetenschappers wijzen erop dat een snel tukje net wel zinvol kan zijn. Zo stelt een recente studie van de National University of Singapore dat een powernap wonderen kan verrichten voor je productiviteit. De wetenschappers onderzochten drie soorten dutjes: 10, 30 en 60 minuten. Uit hun resultaten bleek dat je van een dutje van 10 minuten al minder vermoeid bent, en beter gezind. Maar voor het beste resultaat slaap je het best een halfuur. Dat zorgt niet alleen voor een verbeterde stemming, maar ook voor minder vermoeidheid en een beter cognitief vermogen tot wel vier uur na het dutje. Een uur slapen overdag is volgens de onderzoekers te lang en heeft minder voordelen dan een powernap van 10 of 30 minuten. Een studie van NASA kwam eerder al tot een gelijkaardig resultaat: astronauten waren na een dutje van 25 minuten alerter dan zonder dutje. Het gevolg is dat powernaps nu een standaardonderdeel zijn van het programma voor astronauten.
Wie heeft tijd om te dutten?
Helaas staat een druk werkschema een slaapje vaak in de weg. Terwijl we met onze drukke banen en volle agenda’s net méér nood hebben aan een powernap. Helaas is het op dit moment niet sociaal aanvaardbaar om je hoofd op je bureaublad te ploffen voor een klein ronkje. Daar kan evenwel verandering in komen. Zo pleit de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde voor ruimtes waar werknemers ‘s middags even een dutje kunnen doen. En in grote, moderne bedrijven als Google kunnen werknemers al enkele jaren dutjes doen op kantoor in aangepaste ‘pods’.
Is een powernap zaligmakend?
Als je ’s middags een dipje voelt opkomen, kan een powernap je dus daadwerkelijk net dat beetje extra energie geven dat je nodig hebt om de dag door te komen. Maar vergeet niet dat een powernap geen vervanging is voor een goede nachtrust. Het is belangrijk om de aanbevolen 7-8 uur slaap per nacht te halen. Voldoende slapen zou bijvoorbeeld positieve effecten hebben op je hart- en bloedvaten en mentale gezondheid. Bovendien zijn niet alle dutjes hetzelfde. Lange dutjes in de namiddag of vroege avond kunnen bijvoorbeeld leiden tot slaapproblemen in de nacht. Dus als je al moeite hebt met slapen, is het misschien net beter om geen dutjes in te lassen. Houd met andere woorden rekening met de timing en duur van je powernap om je bioritme niet te verstoren.
De gids voor een ultieme powernap
1 Zoek een rustige omgeving
Kies een plek waar je niet gestoord zal worden en waar je kan ontspannen. Thuis is een goede plaats om te beginnen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kan je ook ergens anders een powernap doen.
2 Stel een timer in
Zet je wekker binnen 10 of 30 minuten, afhankelijk van hoeveel tijd je vrij kan maken. Zet je telefoon op stil en leg hem weg om afleiding te voorkomen.
3 Ga comfortabel liggen
Ga liggen op een bank of bed, of neem plaats in een comfortabele stoel. Zorg dat je lichaam ontspannen is en je je comfortabel voelt.
4 Sluit je ogen en ontspan
Sluit je ogen en laat je lichaam tot rust komen. Probeer aan niets te denken en focus op je ademhaling. Adem een paar keer diep in en uit, met een langere uitademing om je lichaam in de ruststand te zetten.
5 Sta op zodra de wekker gaat
Wanneer de wekker afgaat, sta je meteen op. Rek je uit, beweeg je lichaam en maak je klaar voor de rest van de dag.