WHAT ABOUT... Reisplanning met AI? Is artificiële intelligentie de perfecte vakantieplanner?

Artificiële intelligentie is de laatste maanden aan een sterke opmars bezig. Slimme toepassingen gebaseerd op AI schieten als paddenstoelen uit de grond na de lancering van de revolutionaire chatbot ChatGPT. Een treffend voorbeeld is de app Roam Around, die op basis van AI een reisplanning opstelt. Vervangt artificiële intelligentie binnenkort de touroperator?

door
Quentin Soenens
Leestijd 3 min.

Het Brugse communicatiebureau Glenaki Tourism Consultancy, gespecialiseerd in reizen, nam de proef op de som en schotelde Roam Around vijf bestemmingen voor. Reisbestemmingen die het agentschap zelf uitstekend kent. De app stelde in amper dertig seconden vijf gedetailleerde reisschema’s op.

«Niet ideaal, maar wel veelbelovend», luidde de conclusie van het communicatiebureau. «Vooral met de restaurantkeuze waren we het niet altijd eens, en ook sommige hoogtepunten worden niet vermeld», stelde Birgit Defoort, zaakvoerder van Glenaki Tourism Consultancy. «Anderzijds integreerde de app veel bezienswaardigheden die wij ook aan toeristen zouden voorstellen. AI biedt dus wel een knap startpunt voor je vakantie. Het is zeker een interessante en fascinerende evolutie die we blijven volgen.»

Touroperator ChatGPT

Wie een reis wil plannen en niet al te veel energie wil steken in voorbereidend werk, kan ook een beroep doen op ChatGPT. TikTok puilt uit van de filmpjes waarin gebruikers lovend zijn over het reisschema dat de tool voor hen heeft uitgestippeld.

Is de chatbot dan echt een waardige vervanger voor de reisagent? Volgens vakantieweb.be, een website die de verhuur en verkoop van vakantiewoningen organiseert, is dat nu nog niet het geval. Momenteel is de betrouwbaarheid van de informatie die door ChatGPT gegeven wordt nog wat twijfelachtig, klinkt het.

Een voorbeeld: Yenyi Fu, een productmanager bij het Amerikaanse online reisbureau KimKim, vroeg aan ChatGPT een tiendaagse reis naar Costa Rica te plannen voor haar gezin. Ze was aanvankelijk onder de indruk van het resultaat. Bij nader inzien ontdekte ze dat de chatbot toch niet zo vernuftig te werk was gegaan. Zo was de reis niet echt toegespitst op de wensen van een gezin van vier. Fu legde het reisschema voor aan reisadviseur Brittany McNamara, die enkele problemen met de planning opmerkte: «Je kunt een gezin met jonge kinderen niet naar vijf verschillende locaties binnen tien dagen laten reizen», zei ze. McNamara zou het gezin maximaal drie locaties aanraden

Dat ChatGPT de reis in de provincie Guanacaste laat eindigen, is volgens de reisexpert niet zo doordacht. Vanaf daar zou het immers ver reizen zijn naar het meest nabijgelegen vliegveld voor de terugvlucht. Eenmaal de planning op orde, vroeg Fu ChatGPT om hotels te vinden waar ze met haar gezin kon verblijven. De chatbot stelde luxueuze resorts voor die volgens McNamara niet geschikt zijn voor gezinnen of kinderen. Twee van de voorgestelde hotels lieten zelfs geen kinderen toe.

Dubbelchecken

Dat ChatGPT antwoorden vol vertrouwen presenteert als de waarheid is misleidend. Niet zelden is de voorgeschotelde info onvolledig of foutief. Zo heeft ChatGPT momenteel nog geen toegang tot real time data zoals vliegschema’s en weersvoorspellingen. Het is vooralsnog dus zaak om niet te veel vertrouwen in ChatGPT en andere AI-toepassingen te hebben, en de voorgeschotelde informatie nadien altijd te dubbelchecken.

Daar is ChatGPT het trouwens mee eens. Business Insider Nederland vroeg de chatbot of het beter was om een reisadviseur een vakantie te laten plannen. «Ik heb geen ervaring met reizen, dus ik kan geen adviezen of persoonlijke meningen delen», antwoordde de bot. «Ik kan wel handig zijn voor het verzamelen van informatie en het genereren van ideeën voor een reis. De expertise en ervaring van een reisadviseur kunnen van onschatbare waarde zijn op het moment dat je echt een unieke vakantie wilt plannen», klonk het nederig.