Aanraking van toerist kost Bizonkalf het leven in Yellowstone

Een manraakte een verdwaald bizonkalfje aan in Yellowstone. De man duwde het kalf de rivier op terwijl het tegenstribbelde en duwde het op de weg. Hoewel de bedoelingen goed waren, was het aanraken van het kalf levensgevaarijk voor het beestje. Het park herinnert mensen eraan om afstand te houden van wilde dieren.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

«Inmenging van mensen kan ertoe leiden dat wilde dieren hun nakomelingen afstoten,» verklaarde de NPS. «In dit geval hebben parkwachters herhaaldelijk geprobeerd het kalf met de kudde te herenigen. Deze pogingen mislukten. Het kalf werd later door parkmedewerkers gedood omdat het door de kudde werd achtergelaten en een gevaarlijke situatie veroorzaakte voor naderende auto's en mensen langs de weg.»

Parkregels

Zij wijzen op de parkregels, die stellen dat bezoekers 23 meter van alle wilde dieren verwijderd moeten blijven, en meer dan 90 meter van beren en wolven. De NPS heeft het beleid om nooit in te grijpen bij wilde dieren, behalve wanneer mensenlevens worden bedreigd of wanneer een ingreep nodig is om door mensen beschadigde ecosystemen te herstellen.

Natuur zijn gang laten gaan

«In de wildernis van Yellowstone worden dieren die kwetsbaar zijn of slechte beslissingen nemen, voedsel voor anderen. Het kan moeilijk zijn de natuur haar gang te zien gaan, vooral als het om jonge dieren gaat en menselijk handelen de uitkomst kan beïnvloeden», legt de NPS uit in een artikel over waarom ze geen wilde dieren redden.

«Maar elk jaar hebben dieren meer nakomelingen dan ze kunnen overleven. De dood van sommige dieren is een noodzakelijk onderdeel om onze populaties roofdieren, aaseters, ontbindsters en, uiteindelijk, herbivoren in stand te houden als de voedingscyclus rond is. Yellowstone is geen dierentuin of dierenpark; het is de wildernis, waar talloze dieren leven in hun eigen omgeving op hun eigen voorwaarden.»