Australische «kindermoordenares» na twintig jaar cel vrijgelaten door nieuw bewijs
In Australië is Kathleen Folbigg na twintig jaar in de cel vrijgelaten. Ze werd als «ergste vrouwelijke seriemoordenaar» van het land bestempeld, nadat ze veroordeeld was voor de moord en doodslag op haar vier jonge kinderen. Nieuw bewijs suggereert nu dat die toch een natuurlijke dood gestorven zijn.
Folbigg werd in 2003 veroordeeld tot 25 jaar cel voor de moord op drie van haar kinderen en de doodslag op een ervan. De kinderen Caleb, Patrick, Sarah en Laura waren jonger dan twee jaar toen ze allen plotseling stierven tussen 1989 en 1999. De aanklagers beweerden dat Folbigg hen met geweld had doen stikken, zijzelf heeft altijd haar onschuld volgehouden.
Zeldzame genetische ziekte
Na recent onderzoek naar de zaak rijst nu «aanzienlijke twijfel» over haar schuld in elk van de misdrijven. Het wetenschappelijk rapport uit 2021 verklaart dat twee van de kinderen een zeldzame genetische ziekte hadden, die plots hartfalen kan veroorzaken. De andere twee hadden eveneens een speciale mutatie in hun DNA die met epilepsie te maken heeft.
Onmiddellijke vrijlating
Daarom heeft de gouverneur van Australië Folbigg nu gratie verleend. Hij heeft haar onmiddellijke vrijlating uit de gevangenis gevraagd. Haar veroordelingen worden daarmee echter nog niet ingetrokken, want dat is een beslissing van het Hof van Strafrechtelijk Beroep. Als dat uiteindelijk toch gebeurt, kan Folbigg de overheid aanklagen en miljoenen dollars compensatie eisen.
Dagboeken verkeerd geïnterpreteerd
Fysiek bewijs van verstikking of verwondingen was er bij de veroordeling in 2003 niet. Die was vooral gebaseerd op indirect bewijs, waaronder haar dagboeken waarin Folbigg beschreef hoe ze worstelde met het moederschap. Die zouden verkeerd geïnterpreteerd zijn tijdens het proces. Experts suggereren dat ze geschreven waren «door een rouwende en mogelijk depressieve moeder». Bovendien lijkt het de onderzoekers onwaarschijnlijk dat alle vier de kinderen verstikt werden zonder enig spoor.