Doe jij je ‘grote boodschap’ op het werk? De helft van de Vlamingen alvast niet
Dat veel werkende Vlamingen lijden aan toiletangst, lijkt vooral te wijten aan de viesheid van het gemiddelde werkcloset. Niet minder dan 53% van alle respondenten zegt zich hieraan te storen. «Door het thuiswerken tijdens de coronaperiode, was ik bijna vergeten hoe vies sommige toiletten kunnen zijn», zegt Vince Franke van Deals.be. «Ik vind het belangrijk dat mijn werknemers zich volledig op hun gemak voelen in het privaat. Een proper toilet is een belangrijke voorwaarde daarvoor.»
Do’s and don’ts
Om de verdere verloedering van Vlaamse werktoiletten zoveel mogelijk te voorkomen, is maar liefst 34% van alle werkende Vlamingen vóór duidelijke regelgeving rondom het proper houden van het werkprivaat. Opvallend genoeg pleiten vooral mannen (39%) voor een door hun werkgever opgestelde toiletiquette. Onder vrouwen bedraagt dit slechts 29% van alle respondenten.
Dat dergelijke regels nodig zijn, blijkt uit het feit dat maar liefst 17% van alle ondervraagden aangeeft dat zij tijdens een toiletbezoek direct weten welke collega hen is voorgegaan. Franke: «Ik begrijp de roep om actie, maar met alleen regels en protocollen schiet je wat mij betreft weinig op. Uiteindelijk moeten alle collega’s inzien dat ze met elkaar zorgdragen voor de hygiëne op de werkvloer. Dat geldt niet alleen voor het werktoilet, maar ook voor de gezamenlijke keuken, lunchtafels, werkplekken – ga zo maar door.»
Te lang op toilet?
Naast precies weten wie er als laatste gebruik heeft gemaakt van het werktoilet, houden ook andere toiletgebruiken van collega’s een groot gedeelte van de ondervraagden bezig. Zo verdenkt maar liefst twee derde van alle werkende Vlamingen één of meerdere ambtgenoten ervan hun handen niet te wassen na afloop van een grote en/of kleine boodschap.
De helft van hen denkt dat collega’s weleens langer op het privaat doorbrengen dan noodzakelijk is. Franke: «Een filmpje kijken, het nieuws lezen of even je socials checken: ik denk dat we allemaal weleens meer tijd op het kleinste kamertje hebben doorgebracht dan eigenlijk nodig was. Zolang een collega er niet ieder uur langer dan tien minuten tussenuit piept, is er wat mij betreft niets aan de hand. Veel mensen worden juist productiever wanneer ze zichzelf even afzonderen en niet aan werk denken; al hoeft dat natuurlijk niet per se op het toilet te zijn.»