Ontdek waarom alle Zuid-Koreanen zonet een of twee jaar jonger werden
Al eeuwenlang is de mensheid op zoek naar verjongingskuren. In Zuid-Korea trekt de regering bij de hele bevolking nu één of twee jaar van de teller af. Het land bleek namelijk een wel erg bizarre manier van leeftijd tellen er op na te houden.
Zuid-Koreanen werden woensdag collectief een of twee jaartjes jonger, nu de Koreaanse regering beslist heeft om hun manier van jaren tellen gelijk te stellen met de rest van de wereld. Het land telde namelijk drie manieren om iemands leeftijd te tellen, wat op zijn beurt de nodige complexiteit creëerde.
Drie systemen, drie leeftijden
Allereerst bestond het eeuwenoude traditionele systeem van de ‘Koreaanse leeftijd’. In dat systeem is een baby bij de geboorte al één jaar oud. Ze telden de tijd in de baarmoeder namelijk mee in de leeftijd. Bovendien schreef de traditie voor dat iedereen op 1 januari één jaar ouder werd. Een baby die geboren wordt op 31 december, is de dag erna al twee jaar oud dus.
Daarnaast bestond ook de ‘tel leeftijd’. In dat systeem zijn baby’s 0 jaar oud bij de geboorte, en worden ze elk jaar een jaar ouder op 1 januari. Als laatste bestond ook het internationale systeem dat wij kennen: je bent 0 jaar wanneer je geboren wordt, en wordt een jaar ouder op je geboortedag.
Die drie systemen zorgden ervoor dat iemand die bijvoorbeeld op 28 juni 2003 geboren werd, drie verschillende leeftijden heeft op 28 juni 2023. Volgens het internationaal systeem is die persoon 20, volgens het ‘tel’ systeem 21 en volgens het ‘Koreaanse’ systeem 22.
In december nam Zuid-Korea een wet aan waardoor enkel nog het internationale systeem blijft bestaan. Afgelopen woensdag ging die wet eindelijk in.
Verwarring
Die nieuwe regeling brengt een einde aan jaren van verwarring. Voordien was het bijvoorbeeld niet duidelijk wat het betekende als je een medicijn niet mag nemen onder de drie jaar oud. Volgens welk systeem tel je dan? Ook ontstond er gebakkelei over verzekeringen en sociale bijstand, gezien het ook daar niet altijd duidelijk was via welk systeem het best geteld werd.
Het traditionele ‘Koreaanse’ systeem bestond ook in andere Oost-Aziatische landen, maar de meeste landen namen er al een tijd geleden afscheid van. Japan schrapte het systeem in 1950, Noord-Korea in 1980.