WOW. 350.000 jaar oude fossielen van dwergnijlpaarden ontdekt op Kreta
Tijdens opgravingen op het eiland Kreta zijn fossielen ontdekt van tien dwergnijlpaarden die ruim 350.000 jaar oud zijn. Dat heeft Giorgos Lyras, professor paleontologie, aangekondigd. De opgravingen werden uitgevoerd op het 1.100 meter hoge Katharo plateau, in het oosten van het eiland in het departement Lassithi, door de Universiteit van Athene.
«Het gaat om een belangrijke ontdekking», benadrukt Lyras. «Het is de eerste keer dat we zo’n grote concentratie fossielen van dwergnijlpaarden in Griekenland terugvinden.» Het bestaan van de diersoort is al bekend sinds de achttiende eeuw, maar «het is de eerste keer dat er wetenschappelijke opgravingen zijn gebeurd om ze aan het licht te brengen».
In Cyprus, Malta, Sicilië en Madagaskar zijn al gelijkaardige ontdekkingen gedaan van prehistorische diersoorten die endemisch zijn, laat hij weten. Op de Griekse eilanden zijn eerder ook al fossielen van andere endemische diersoorten teruggevonden, zoals dwergolifanten op de eilanden Tilos en Rodos, van de eilandengroep de Dodekanesos, en op het eiland Naxos in de Cycladen.
Nog meer ontdekkingen op komst?
De opgravingen vingen vorige week aan en duren nog tot volgend weekend. «We verwachten een groter aantal fossielen van dwergnijlpaarden terug te vinden», klinkt het. In september herneemt de universiteit de opgravingen op dezelfde plek. In de winter worden die vervolgens stopgezet, vanwege de koude en mogelijke sneeuwval in de regio.
Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be