WTF. Agressieve dolfijnen bijten en rammen badgasten voor Japanse kust
Vier badgasten zijn afgelopen weekend gewond geraakt door aanvallen van dolfijnen op het strand van Suishohama, een toeristische plek in het Japanse dorp Mihama. De Japanse kustlijn wordt de laatste tijd geteisterd door een heuse golf van dolfijnenaanvallen.
Een zestiger hield gebroken ribben en beten in zijn handen over aan een aanval van een dolfijn voor de kust van het dorp Mihama, zondagochtend vroeg. De man zwom ongeveer vijf meter uit de kust met een vriend toen de dolfijn op hem inbeukte, aldus de lokale politie.
Later op de dag raakten nog twee mensen gewond bij dolfijnenaanvallen. De prefectuur Fukui heeft tot nu toe in 2023 zes dolfijnaanvallen geregistreerd. Vorig jaar werd er in de prefectuur ook een reeks dolfijnenbeten gemeld waarbij strandgangers betrokken waren. De lokale overheid heeft borden opgehangen om zwemmers te waarschuwen de dieren niet te benaderen of aan te raken. «Als je ze ziet, ga dan niet het water in», adviseerde een functionaris.
Tuimelaars
Hoewel dolfijnen bekend staan om hun speelse gedrag, is agressie tegen zwemmers niet ongewoon. Volgens deskundigen op het gebied van zeeleven vinden vooral wilde tuimelaars het zwemmen naast mensen «ongelooflijk stressvol», omdat het hun gedragsroutines verstoort. Dolfijnen vallen mensen aan als een vorm van spel, of als ze zich gespannen voelen door hun aanwezigheid omdat ze mensen als een bedreiging zien voor hun territorium of hun jongen.
Tuimelaars zijn een van de meest wijdverspreide dolfijnsoorten. Ze leven in tropische en gematigde oceanen over de hele wereld. De dieren zijn meestal zo’n twee tot vier meter lang en zijn erg sociaal. Ze reizen in groepen die uit honderden individuen kunnen bestaan. De wereldwijde populatie wordt geschat op ongeveer 600.000.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be