Deze leuke feitjes komen we te weten over prinses Amalia in nieuw boek: «Voorkeur voor Duitse jongens»

Over drie weken blaast de Nederlandse prinses Amalia achttien kaarsjes uit op haar verjaardagstaart. Ter ere van dit heugelijke feit, verschijnt er een biografie over de toekomstige koningin.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Metronieuws.nl
Leestijd 2 min.

In het boek leren we veel nieuwe dingen over Amalia. Zo blijkt de prinses een enorme liefde te hebben voor muziek en schijnt ze aardig te kunnen zingen. Toch hoeven we niet te verwachten dat de prinses een muzikale carrière ambieert.

Zingen is namelijk iets dat ze voor zichzelf houdt, schrijft RTL Nieuws. «Want als je dat openbaar maakt, dan ben je een deel kwijt. Dan heb ik het idee dat mensen dat kunnen opeisen van mij. Me dingen laten doen die ik niet wil.»

Verschillende mensen mochten het boek al lezen, onder andere de Nederlandse royaltydeskundige Rick Evers kreeg het boek al op de digitale deurmat. Op Twitter noemt hij een paar hoogtepunten. Hij deelt dat de prinses gek is op prinsessen, ze haar moeder als een vriendin ziet en zich heeft neergelegd bij haar toekomst.

Hoewel Amalia zich er op haar veertiende bij neer heeft gelegd dat ze koningin zal worden, heeft ze het niet omarmd. «Ik wilde mijn ouders gaan helpen, dat voelde ik heel sterk. In plaats van een last begon ik het ook te zien als een eer.»

Opvallende feitjes over Amalia

Met het 110-pagina’s tellende boek komen er natuurlijk ook wat opvallende feitjes naar buiten. Zo schijnt Amalia een voortreffelijke barvrouw te zijn en heeft ze – net als oma Beatrix – de voorkeur voor Duitse jongens.

Die zijn volgens de prinses galanter en beter gemanierd. Eerder gingen er nog geruchten dat Amalia met de Belgische prins Gabriël zou daten. Daar lijkt het niet op, en wellicht zou dat ook ingewikkeld worden.

Ook wat betreft politiek spreekt ze zich uit. Al is dat voorzichtig, en misschien net iets fanatieker dan de bedoeling is.

Ze noemt het onwerkelijk en cool dat er een boek over haar is geschreven. Ook is ze benieuwd hoe ze er over een jaar of veertig op terugkijkt. „Want het is toch wel iets speciaals. Het is toch echt wel een momentopname, een soort snapshot.”

Het boek ter ere van de achttiende verjaardag van de Nederlandse troonopvolger is inmiddels een traditie. Koning Willem-Alexander werd geportretteerd door Renate Rubinstein in 1985 en Hella Haasse schreef in 1955 Portret van Prinses Beatrix.