Jitske Van de Veire woedend over bericht van hater: «Dit moet gedeeld worden omdat dit niet kan!»

Jitske Van de Veire hekelt in een Instagrampost een ongepast bericht dat ze onlangs kreeg. Ze deelde het met een duidelijke boodschap. «Dit gaat over mensen die nog steeds niet zichzelf mogen zijn», schrijft ze.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In Knack van deze week praat Jitske Van de Veire open en eerlijk over haar leven, dus ook over haar geaardheid en hoe ze daar door de jaren heen mee omging. Zo vertelt ze dat ze, onder druk van de maatschappelijke norm, haar geaardheid lang heeft proberen te verbergen. «Ik probeerde samen te zijn met een man, ook al wist ik van heel vroeg dat ik op meisjes viel. De drang om me aan te passen was gigantisch. We leven ook in een tijd waarin we elkaar weinig complimenten geven en doorgaans vrij hard zijn tegenover elkaar. Gewoon goeiedag zeggen op straat is al moeilijk. Laat staan elkaar aanvaarden zoals we zijn», klinkt het.

Onbeschofte mail

Een lezer vond het nodig om haar daar op bedenkelijke wijze op aan te spreken. «Allez, de opperlesbo van Vlaanderen met issues mag in Knack nog eens verhaal komen halen over al haar frustratie(s), haar frigideit (sic) en genderfluide waanbeelden. Het is te hopen dat het nu de laatste keer is. Heteroseksualiteit is de norm in Vlaanderen. The rest of you are just visiting», mailde hij haar.

Dagelijkse realiteit

De 29-jarige eigenares van kapperszaak Jitske Knipt liet het bericht niet zomaar passeren omdat het om een te belangrijke kwestie gaat. «Opperlesbo speaking. Ik kreeg dit in mijn mailbox zonet. Waarom blijf ik babbelen over zaken zoals mijn geaardheid of mijn zelfbeeld? Hierom. Ik hoef geen ‘trek het u niet aan’. Dit moet gedeeld worden omdat dit niet kan. Omdat dit nog steeds dagelijkse realiteit is. Dit gaat niet enkel over mij, dit gaat zoveel verder. Dit gaat over mensen die nog steeds niet zichzelf mogen zijn. Zwart op wit: we zijn er nog steeds niet. Deel en doe jullie ogen open», schrijft ze.

Dankbaarheid

Haar volgers begrijpen haar verontwaardiging maar al te goed. «Ik word hier ziek van. En ik ben je dankbaar dat jij de moed blijft vinden om te praten. Merci», «Dat er nog steeds zo’n mensen bestaan. Misselijkmakend», en «Groot gelijk, heldin. We blijven volhouden en werken aan een schone warme wereld voor iedereen», wordt er onder meer gereageerd.