MOVIES. De tien toppers van Filmfestival Oostende

De vorige opstoot van COVID-19 joeg het Filmfestival van Oostende weg van zijn oorspronkelijke plekje in januari. Maar met enige vertraging ontvouwt het evenement nu toch zijn 14de editie. Met de nodige opluchting, een goed gemoed en een goed gevuld programma. Dit zijn alvast tien zorgvuldig geselecteerde blikvangers.

door
Ruben Nollet
Leestijd 4 min.

Going Mental

Dit jaar neemt Koen De Bouw de honneurs waar als ‘Master’ van het festival. Het betekent onder meer dat hij een eigen filmparcours mocht samenstellen, en hij koos voor een reeks films die de mensen een welgekomen mentale opkikker geven of het thema mentale gezondheid centraal zetten. En dat gaat van ‘Beautiful Boy’ tot ‘Der Himmel über Berlin’ en van ‘Spirited Away’ tot ‘King Kong’.

Nowhere

Koen De Bouw is niet enkel de MC van deze editie, hij speelt ook de hoofdrol in de openingsfilm van het festival. ‘Nowhere’ is na ‘Offline’ en ‘Le Ciel Flamand’ de derde langspeelfilm van regisseur Peter Monsaert, en deze keer vertelt hij het verhaal van een man die zich niet kan losmaken uit de rouw die hem al lang plaagt. Tot hij een rondzwervende tiener betrapt die probeert in te breken in zijn werkplaats.

Nobody Has to Know

Zoals alle filmfestivals deelt ook Oostende zijn rijke programma op in verschillende onderdelen. De meest opvallende is de LOOK!-competitie, gevuld met titels die er visueel boven uitsteken. Een daarvan is de nieuwe van de Belgische acteur/regisseur Bouli Lanners. Hij speelt zelf een man die na een beroerte zijn geheugen is kwijtgeraakt. De vrouw die voor hem zorgt, zegt dat ze een geheime relatie hadden. Maar is dat wel zo?

Ennio: The Maestro

De COOP!-competitie is nieuw en omvat internationale films die ook een beroep doen op talent uit de Lage Landen. De documentaire ‘Ennio: The Maestro’, een coproductie met Belgische en Nederlandse inbreng, is bijvoorbeeld een ode aan een van de grootste filmcomponisten aller tijden, gebouwd rond een interview met de meester zelf en aangevuld met citaten van onder meer Clint Eastwood, Bruce Springsteen en Hans Zimmer.

Mon père, le diable

Ook nieuw in deze editie is de SOON!-competitie, die zich focust op nieuw talent. Ellie Foumbi is bijvoorbeeld een Kameroense cineaste die opgroeide in New York, een carrière uitbouwde als actrice en nu een eerste langspeelfilm voorstelt. ‘Mon père, le diable’ gaat over een Afrikaanse oorlogsvluchtelinge die met haar traumatische verleden geconfronteerd wordt wanneer ze de nieuwe priester van het dorp ontmoet.

Bovary

Oostende biedt graag een platform aan Vlaamse cinema (zie ook de Ensors), zowel voor het grote als het kleine scherm. Zo is ‘Bovary’ een filmversie van een theaterstuk naar het beroemde boek van Flaubert. We zien Maaike Neuville als de burgervrouw die zich steeds meer verstikt voelt in de banaliteit van haar huwelijk. De regie is in handen van niemand minder dan Jaco Van Dormael (‘Toto le héros’).

After Yang

Zoals het een prestigieus festival betaamt, vult Oostende de verschillende competities aan met een aantal avant-premières. ‘After Yang’, die eerder al indruk maakte op het Sundance-festival, speelt zich af in een wereld waar mensen een androïde in huis halen om mee voor de kinderen te zorgen. Maar wanneer Yang, de artificiële oppas in deze film, het op een dag begeeft, heeft dat onverwachte gevolgen voor het gezin. In een van de hoofdrollen herkennen we Colin Farrell.

Alex & Marc van Warmerdam

Als er één geschikt moment is om de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam een Lifetime Achievement Award te geven, dan is het nu wel, want hij brengt net zijn tiende langspeelfilm — toepasselijk getiteld ‘Nr. 10’ — in de zalen. In één ruk zet Oostende ook Marc van Warmerdam in de bloemetjes, die de films van zijn broer steevast produceert. Naast ‘Nr. 10’ kan je nog vijf van hun vorige films ontdekken.

Cineconcert Liquid Love

Zin in een combo van cinema en muziek? Op vrijdag 11 maart geven de Intergalactic Lovers een concert. In eerste instantie doen ze dat omdat frontvrouw Lara Chedraoui samen met cineaste Charlotte De Cort de kortfilm ‘Liquid Love’ heeft gemaakt, die de band live van muziek voorziet. Het gaat om een enigmatisch verhaal over een wezen dat zijn weg zoekt in het leven. Na de film breien de Intergalactic Lovers dan nog een verlengstuk aan hun optreden.

De Ensors

Eerlijk gezegd begrijpen wij ook niet waarom een piepklein landje als België twee prijsuitreikingen heeft (de Magrittes en de Ensors), maar die discussie is voor een ander moment. Feit is dat op zaterdag 12 maart de crème de la crème van de Vlaamse audiovisuele sector in de bloemetjes wordt gezet. De grootste kanshebbers zijn dit jaar ‘Dealer’ (wat film betreft) en ‘Beau séjour 2’ (als serie).

Filmfestival Oostende, van 4 tot en met 12 maart. Alle info: filmfestivaloostende.be