Volgens Quentin Tarantino leven we in één van de slechtste filmtijdperken ooit

Meesterregisseur Quentin Tarantino is een van de meest uitgesproken voorstanders van het behoud van traditionele cinema, maar dat betekent niet dat de Amerikaanse cineast alle bioscoopfilms goed vindt. Sterker nog, in een recente aflevering van ‘The Video Archives Podcast’ noemt hij het huidige filmtijdperk «één van de slechtste uit de filmgeschiedenis».

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In de aflevering van de podcast die scenarist en regisseur Roger Avary en Tarantino presenteren, kraakt die laatste niet alleen de jaren tachtig en vijftig van de vorige eeuw af in termen van filmproductie, maar ook het huidige filmtijdperk.

«Hoewel de jaren 80 de periode was waarin ik waarschijnlijk meer films heb gezien dan ooit, vind ik dat de cinema uit de jaren 80, samen met die uit de jaren 50, het slechtste tijdperk in de geschiedenis van Hollywood vormt», klinkt het, om er vervolgens fijntjes aan toe te voegen: «Die tijdperken worden alleen geëvenaard door het huidige tijdperk!»

De voorbije jaren braakte Hollywood de ene na de andere superheldenfilm uit; films die volgens Tarantino door «eender wie» geregisseerd kunnen worden. Toch bieden zo’n slechte filmtijdperken ook voordelen «aan degenen die zich niet conformeren, degenen die zich onderscheiden van het peloton», aldus de cineast.

Minnaar van de filmjaren 70

Natuurlijk haat Tarantino niet elke film die dezer dagen uitkomt. Zo hield hij van ‘Top Gun: Maverick’ en Steven Spielbergs ‘West Side Story’. Beide films leverden volgens hem «een waar filmspektakel» op, «het soort waarvan ik bijna dacht dat ik het nooit meer zou zien». Hij genoot ook van enkele recente horrorfilms, zoals ‘Crawl’ en ‘Doctor Sleep’.

Wat Tarantino’s favoriete decennia betreft, staan de jaren 70 zeker met stip bovenaan. In zijn lijst van tien (nou ja, twaalf) beste films aller tijden die hij in 2012 opstelde voor het Britse filmmagazine Sight & Sound noemde hij acht films uit de jaren 70.